Lax i krämig citronsås med räkor och pressad potatis

POPULÄRT
Lax i krämig citronsås med räkor och pressad potatis
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lax i krämig citronsås med räkor och pressad potatis

13 ingredienser

Sätt guldkant på vardagsmiddagen med Catarinas suveräna recept på ugnsbakad lax i krämig citronsås toppad med räkor och smörslungade sockerärter till. Pressad potatis till att suga upp all god sås med gör rätten komplett.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 900 g potatis, att koka & pressa
  • 4 bitar laxfilé, utan skinn (à 130-150 g)
  • 0,5 purjolök
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, finrivet skal + saft

Smör- och dillslungade sockerärtor

  • 150 g sockerärtor
  • smör
  • 0,5 msk färsk dill, finhackad
  • flingsalt

Topping

  • 100 g skalade räkor
  • 1 msk färsk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Ansa och strimla purjolöken fint. Lägg i botten av en ugnsform.
  4. Lägg laxfiléerna på purjolöken.
  5. Värm upp crème fraiche, vispgrädde, fiskbuljong och finrivet citronskal i en kastrull. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Häll sedan över fisken.
  6. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  7. Koka sockerärtorna hastigt i kokande vatten. Häll av och vänd dem i en klick smör, finhackad dill och lite flingsalt.
  8. Ta ut fisken ur ugnen. Dekorera med skalade räkor och finskuren gräslök.
  9. Servera fisken till pressad potatis och smör- och dillslungade sockerärtor.