Lax i krämig citronsås med räkor och pressad potatis

NYHET
Lax i krämig citronsås med räkor och pressad potatis
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lax i krämig citronsås med räkor och pressad potatis

13 ingredienser

Sätt guldkant på vardagsmiddagen med Catarinas suveräna recept på ugnsbakad lax i krämig citronsås toppad med räkor och smörslungade sockerärter till. Pressad potatis till att suga upp all god sås med gör rätten komplett.

Ingredienser

portioner
  • 900 g potatis, att koka & pressa
  • 4 bitar laxfilé, utan skinn (à 130-150 g)
  • 0,5 purjolök
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, finrivet skal + saft

Smör- och dillslungade sockerärtor

  • 150 g sockerärtor
  • smör
  • 0,5 msk färsk dill, finhackad
  • flingsalt

Topping

  • 100 g skalade räkor
  • 1 msk färsk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Ansa och strimla purjolöken fint. Lägg i botten av en ugnsform.
  4. Lägg laxfiléerna på purjolöken.
  5. Värm upp crème fraiche, vispgrädde, fiskbuljong och finrivet citronskal i en kastrull. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Häll sedan över fisken.
  6. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  7. Koka sockerärtorna hastigt i kokande vatten. Häll av och vänd dem i en klick smör, finhackad dill och lite flingsalt.
  8. Ta ut fisken ur ugnen. Dekorera med skalade räkor och finskuren gräslök.
  9. Servera fisken till pressad potatis och smör- och dillslungade sockerärtor.