Lax i krämig apelsin- och citronsås med pressad potatis

koket.se
Lax i krämig apelsin- och citronsås med pressad potatis
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Lax i krämig apelsin- och citronsås med pressad potatis

13 ingredienser

30 min

Den här laxrätten där allt tillagas i en och samma form i ugnen blir saftig, krämig och alldeles underbart god. Toppa med räkor vid servering och bjud med pressad potatis.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer (bitar)
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl färsk dill, hackad
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 apelsin, saft och skal
  • 1 citron, skal
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 dl handskalade räkor
  • färsk dill

Till servering

  • 500 g mjölig potatis

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor och lägg i en ugnsform. Lägg laxbitarna över.
  4. Blanda crème fraiche, grädde, dill, finrivet skal från apelsin och citron samt apelsinsaft i en skål. Smula ner buljongtärningen. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll såsen över laxen. Tillaga mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
  6. Ta ut ur ugnen och toppa med räkorna.
  7. Häll av potatisen, pressa med potatispress.
  8. Servera laxen tillsammans med pressad potatis och garnera med dill.

Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och citron samt apelsin för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga laxrätt. /Köket-redaktionen