Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon

Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon

16 ingredienser

40 min

Järpar på kalvfärs med råröda lingon slinker ner hos de flesta i familjen. Passa på att göra många och frys in!

Épice riche är Tore Wretmans svenska variant av den franska kryddblandningen fyra kryddor och består av muskot, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 400 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk lökpulver
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 400 g potatis
  • smör (går att utesluta)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 förp frysta haricots verts
  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker
  • ev 1 msk épice riche (fyra kryddor)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blötlägg ströbrödet i grädden och mjölken och låt svälla.
  2. Blanda ägget i färsen och tillsätt sedan övriga ingredienser förutom potatis, 1 dl mjölk, smör och ½ dl grädde. Salta och peppra efter smak.
  3. Forma färsen med matsked och lägg på en plåt. Sätt in i ugn på 175 grader i 15 minuter.
  4. Potatspuré: Koka potatisen och pressa den med en purépress.
  5. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt eventuellt grädde och smör. Salta och peppra.
  6. Koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten.
  7. Rårörda lingon: Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg bären i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör tills sockret har smält och tillsätt eventuellt krydda.
  8. Servera kalvjärparna tillsammans med potatispuré, rårörda lingon och bönor.