Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon

Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon

16 ingredienser

40 min

Järpar på kalvfärs med råröda lingon slinker ner hos de flesta i familjen. Passa på att göra många och frys in!

Épice riche är Tore Wretmans svenska variant av den franska kryddblandningen fyra kryddor och består av muskot, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk lökpulver
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 400 g potatis
  • smör (går att utesluta)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 förp frysta haricots verts
  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker
  • ev 1 msk épice riche (fyra kryddor)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blötlägg ströbrödet i grädden och mjölken och låt svälla.
  2. Blanda ägget i färsen och tillsätt sedan övriga ingredienser förutom potatis, 1 dl mjölk, smör och ½ dl grädde. Salta och peppra efter smak.
  3. Forma färsen med matsked och lägg på en plåt. Sätt in i ugn på 175 grader i 15 minuter.
  4. Potatspuré: Koka potatisen och pressa den med en purépress.
  5. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt eventuellt grädde och smör. Salta och peppra.
  6. Koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten.
  7. Rårörda lingon: Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg bären i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör tills sockret har smält och tillsätt eventuellt krydda.
  8. Servera kalvjärparna tillsammans med potatispuré, rårörda lingon och bönor.