Fudge, mjuk chokladkola

1 h
30 kolor
Fudge, mjuk chokladkola
Foto: Ulrika Pousette

Tvåfärgad fudge (mjuk chokladkola), perfekt på julens gottebord. Recept från kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet ger ca 70 bitar fudge.

Vill du göra tvåfärgad kola gör du en sats i taget och häller denandra smeten ovanpå den första.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

.

7 december 2010
1 h
30 kolor

Du behöver

Fudge (mjuk chokladkola)

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk Ättiksprit
  • 0,5 dl honung
  • 50 g smör
  • 100 g ljus eller mörk choklad

Gör så här

  1. Fudge(mjuk chokladkola)
    Blanda grädde, sirap, socker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka tills kolamassan är 120 grader. Rör bara då och då. Rör du för mycket är det risk att massan sockrar sig.
  3. Rör i honung och smör och koka chokladkolan ytterligare 3–5 minuter.
  4. Ta kastrullen från värmen.
  5. Hacka chokladen och rör ner den i smeten.
  6. Rör tills den smält.
  7. Häll upp kolasmeten i en liten form, cirka 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
  8. Låt stelna och skär fudgen i bitar.
  9. Vill du göra tvåfärgad fudge eller chokladkola gör du en sats i taget och häller den andra smeten ovanpå den första.
Kommentera receptet

Fler goda recept