• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lättlagad fläskfilé med löksås och ris

Lättlagad fläskfilé med löksås och ris
Sandra Mastio
Sandra Mastio

Lättlagad fläskfilé med löksås och ris

4 steg att laga

12 ingredienser

40 m

Vardagslyx med enkel och god rätt på helstekt fläskfilé. Servera med gräddig löksås, rårörda lingon, kokt broccoli och ris. 

Ingredienser

4 portioner
  • 1 fläskfilé, svenskt kött
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 dl vatten
  • 2 dl havregrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 msk honung

Till servering

  • 3 msk rårörda lingon
  • ris, kokt
  • broccoli, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa bort ev senor från fläskfilén och salta och peppra ordentligt på alla sidor. Bryn den på alla sidor i smör och olivolja på medelhög temperatur. Lägg den sedan i en form och låt den stekas klart i ugnen. Innertemperaturen ska vara 65 grader när du tar ut den och då låter du den vila inslagen i folie i minst 15 min.
  2. Skiva löken tunt och stek långsamt i samma panna som du stekte köttet i, den ska bli mjuk och karamelliserad så ha tålamod. När så skett häller du på vatten och havregrädde, fond, soja och honung. Låt såsen koka samman under någon minut.
  3. Sila ned skyn från fläskfilé i löksåsen.
  4. Servera den skivade fläskfilén med såsen tillsammans med nykokt ris, kokt broccoli och rårörda lingon.