Lättlagad äppelpaj med mandelmassa

Lättlagad äppelpaj med mandelmassa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lättlagad äppelpaj med mandelmassa

11 ingredienser

Den här pajen är inte bara jättegod – den är väldigt enkel att laga! Servera med färdig vaniljvisp och färska bär.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk mjölk
  • 125 g smör, kallt
  • 4 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 1 äggula, till pensling

Till servering:

  • vaniljvisp
  • blandade bär

Gör så här

  1. Lägg mjöl, socker, salt, ägg och mjölk i en matberedare och skär ner smöret i större bitar. Blanda i 20–30 sekunder tills degen går ihop.
  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen ganska tunt och klä en pajform med löstagbar botten, spara överblivna remsor. Skala och dela äpplena och lägg dem i bottnen av formen. Täck med tunt skivad mandelmassa och smula över resten av degen. Pensla med äggula och grädda pajen i 25–30 minuter.
  3. Servera pajen ljummen med vaniljvisp och bär.