2 ingredienser
20 m + tid i kyl
”Salo är den mest kända röran i Ukraina och en stark symbol för det ukrainska köket. Det är helt enkelt saltat sidfläsk med så hög fetthalt som möjligt. Salo kan verka lite märkligt först, men vi föreslår ett litet experiment som kan hjälpa dig att förstå det magiska med detta fett. Testa till exempel med en bit parmaskinka och smaka först på fettet: det har mycket smak, men man blir inte jättesugen på att äta sig mätt på enbart det. Köttet på parmaskinkan smakar mest bara salt, men när man äter allting tillsammans blir upplevelsen fulländad. Salo fungerar på exakt samma sätt! Fett är en fantastisk smakbärare och salo äts ofta i mycket tunna skivor på en bit rågbröd tillsammans med saltgurka eller tomat, tunt skivad rå vitlök och pepparrot. Inte sällan får detta sällskap med lite snaps smaksatt med honung och chili. Detta är svårslaget. Vi lovar! Salo tål mycket höga temperaturer och används ofta som stekfett. Testa att steka några bitar på låg värme tills de börjar släppa sitt fett, höj sedan temperaturen och låt bitarna bli knapriga. Knäck ner ett par ägg, lägg i en skiva surdegsbröd och stek i några minuter. På nolltid har du en fantastiskt god frukost! Kort förklaring: späck passar bäst till vispad salo och sidfläsk till skivat pålägg.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist