Larb Gai – ljummen thaisallad på kyckling

POPULÄRT
koket.se
Larb Gai – ljummen thaisallad på kyckling
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Larb Gai – ljummen thaisallad på kyckling

16 ingredienser

40 min

En ljummen sallad serverad med ris i salladsblad från det nordthailändska köket. Kycklingfärs steks utan att den tar färg och smaksätts med lime, mynta, koriander, socker och fisksås - det ger en rätt som täcker in hela smakpaletten, från friskt och fräscht till sött och syrligt med skön sälta.

Se Jennie Walldén laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner
  • 4 msk jasminris, okokt
  • 600 g kycklingfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • neutral matolja, att steka i
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 3-4 schalottenlökar
  • 4 salladslökar
  • 1-2 krukor färsk koriander
  • 1-2 krukor färsk mynta
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk strösocker
  • 2 limefrukter
  • 1 huvudsallad
  • 4 msk rostade jordnötter

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Tillaga riset till servering enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rosta det okokta riset i en torr stekpanna på medelvärme till riset blir mörkt gyllene. Låt det svalna i 2 minuter. Mortla eller mixa det rostade riset till ett grovt pulver. Ställ åt sidan.
  3. Lägg kycklingfärs och finhackad vitlök med lite olja i en stor stekpanna på medelvärme. Rör om väl och låt inte kycklingen få färg utan bara bli tillagad. Detta tar ca 5-10 minuter.
  4. Skiva chili, schalottenlök och salladslök tunt. Hacka korianderstjälkar och hälften av myntabladen.
  5. Ta kycklingen från värmen och tillsätt fisksås, socker, chili och färskpressad limesaft i pannan. Blanda väl och smaka eventuellt av med något mer av smaksättarna.
  6. Lägg schalottenlök och det rostade riset i pannan och rör om. Tillsätt salladslök, korianderstjälkar och hackade myntablad, rör försiktigt om.
  7. Lägg kycklingen i salladsblad, strössla på lite grovt hackade jordnötter, toppa med korianderblad och mynta. Servera med ris och extra limeklyftor.