Lapskojs - Erik Videgårds recept

Lapskojs - Erik Videgårds recept
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Lapskojs - Erik Videgårds recept

15 ingredienser

1 h

"Lapskojs har ingenting med vare sig Norrland eller samer att göra. Lapskojs är en engelsk sjömansrätt. Det engelska namnet lobscouse betyder "klimprätt" eller "drummelmat". Att det serverades till sjömännen på 1600- och 1700-talet berodde på att de på grund av skörbjugg knappt hade några tänder… I New York finns t.o.m. en gata tillägnad Lapskojs, Lapskaus Boulevard ligger i Brooklyn. Från början är rätten gjord på lamm/får men här har jag använt oxkind tillagat i tryckkokare för att få ner tillagningstiden från 3 timmar till 50 minuter." /Erik Videgård

Följ Erik Videgård på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik Videgård på Instagram

Inspireras och ställ frågor direkt till Erik på hans Instagram

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxkind
  • salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 5 dl vatten

Kryddpåse

  • 3 kvistar färsk bladpersilja
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Mos

  • 250 g potatis
  • 250 g rotselleri
  • 250 g morot
  • 50 g rapsolja

Tillbehör

  • kålrabbi, picklad
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Gör iordning kryddpåsen i gasväv eller ett kaffefilter.
  2. Salta oxkinderna och bryn dem i en tryckkokaren.
  3. Lägg ner löken i tryckkokaren och fortsätt bryna i tre minuter.
  4. Tillsätt vatten och kryddpåsen. Tryckkoka i 50 minuter eller koka det i en vanlig gryta på spisen i tre timmar.
  5. Koka potatis, rotselleri och morot tills de är helt mjuka. Mosa dem grovt med en potatisstomp.
  6. Ta upp oxkinderna och dra isär dem med två gafflar.
  7. Ta upp kryddpåsen och släng den.
  8. Späd moset med kokvätskan och rapsolja, vänd sedan ner köttet i moset.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera med picklad kålrabbi och stekt ägg.