Långkok på nöt- och fläskkött med ugnsrostad potatis, tomatsås och aioli

Långkok på nöt- och fläskkött med ugnsrostad potatis, tomatsås och aioli
Foto: TV4

Långkok på nöt- och fläskkött med ugnsrostad potatis, tomatsås och aioli

1

7 steg att laga

34 ingredienser

1 h 30 min

Fläskkarré och högrev blir mört och saftigt när det tillagas under lång tid i ugnen. Här bjuds köttet med två såser, bakad potatis och bröd med vitlökssmör. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Kött

  • 400 g fläskkarré, i bit utan ben (eller skinka)
  • 400 g högrev (eller ytterfilé)
  • 33 cl öl
  • 5 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 grön paprika
  • 2 gula paprikor
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 msk olja
  • 50 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 3 tomater, stora
  • chilipeppar
  • torkad basilika
  • salt
  • strösocker

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • peppar
  • vitlök
  • chilisås

Örtsmör

  • 100 g smör, extrasaltat
  • 1 klyfta vitlök
  • färska örter, t ex basilika, oregano (alt torkade örter)
  • flingsalt

Potatis

  • 3 bakpotatisar
  • paprikapulver
  • olja
  • salt
  • ströbröd

Till servering

  • baguette

Gör så här

  1. Kött
    Putsa köttet, bryn i smör runt om tillsätt öl, vatten och buljongtärningar. Låt puttra minst 3 timmar.
  2. Tomatsås
    Hacka tomater, lök, paprikor i tärningar, pressa i vitlöken och fräs i oljan och smöret. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, finhackade färska tomater. Smaksätt med salt, socker, chili och basilika och låt puttra på svag värme i ca 20–30 minuter.
  3. Potatis
    Skär varje potatis i 4-6 klyftor. Lägg dem på plåt, pensla med olja med olja, strö på salt, paprikapulver samt ströbröd.
  4. Sätt in dem i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 20-30 minuter.
  5. Aioli
    Pressa vitlök i en skål och blanda ner chilisås och äggulor. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Örtsmör
    Smält 25 g av smöret, vispa ner småkuber av resten. Tillsätt riven vitlök och finhackade örter. Smaka av med flingsalt. Spritsa ev fint i en skål. och hacka ner kryddorna, smaka av med flingsalt och spritsa ner i en skål.
  7. Servera köttet med tomatsås, aioli, rostad potatis och baguette med vitlökssmör till.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer