Lammstek med ramslök

Lammstek med ramslök
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Lammstek med ramslök

23 ingredienser

1 h

Jonas Svensson bjuder på lammstek med ramslök, potatisgratäng och rödvinssås. En perfekt helgmiddag i vårtider!

Ingredienser

portioner

Lammstek

  • 800 g lammstek (200 g per person)
  • 4 klyftor vitlök
  • blandade örter (timjan, oregano, rosmarin, basilika)
  • 1 apelsin, skalet
  • 1 citron
  • 1 msk sambal oelek

Gratäng

  • 300 g potatis
  • 3 dl grädde
  • salt
  • 2 msk smör
  • 100 g jordärtskocka
  • 1 förp ramslök
  • 2 dl gratängost

Sås

  • 2 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl lammfond
  • salt
  • peppar
  • 3 msk blandade örter
  • sherryvinäger

Gör så här

Lammstek

  1. Börja med att krydda och marinera lammet.
  2. Grilla eller stek sedan lammet ordentligt.
  3. Avsluta med att tillaga lammet i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 58 grader. Låt sedan köttet vila.

Gratäng

  1. Skär potatis i skivor som är ca ca 1 cm tjocka.
  2. Koka potatisskivorna i grädde, salt och smör tills de nästan är mjuka rakt igenom och grädden börjar tjockna av stärkelsen från potatisen.
  3. Skala och skiva jordärtskocka och blanda med potatisen i en ugnsfast form.
  4. Toppa med ost och gratinera i ugnen på 200 grader tills den har fått fin färg.

Sås

  1. Skiva rödlök och vitlök.
  2. Värm en kastrull med lite matolja och tillsätt löksorterna.
  3. Strö över socker och låt löken karamelliseras.
  4. Tillsätt sedan vin och lammfond.
  5. Låt såsen koka i minst 30 minuter, späd eventuellt med vatten om det behövs.
  6. Smaka av med salt, peppar, blandade örter och sherryvinäger.

Vinet som Jonas Svensson brukar använda i såsen är Chianti Domino. Artikelnummer 70168.