Lammstek med kryddsalt

4 röster
1 h 30 m
6-8

En härlig lammstek med kryddsalt passar perfekt som helgmiddag. Det bästa är att du kan göra lunchlåder till veckan av det som blir över. 

Visa mer
1 h 30 m
6-8

Du behöver

  • ca 2 kg lammstek (med ben)
  • 50 g smör
  • 1 msk hel kummin
  • 2 msk koriander, mald
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennpeppar
  • 1 tsk mynta, torkad
  • svartpeppar
  • 4-5 klyfta vitlök, skalade och pressade

Kryddsalt

  • 3 msk hel kummin
  • 4 msk flingsalt
  • 1 krm malen kanel

Servering

  • potatis, ugnsstekt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Gör djupa hål i köttet med en kniv. Detta för att smakerna från marinaden ska sugas upp lättare.
  3. Blanda smöret med kryddorna och vitlöken till en jämn smet. Gnid in köttet med kryddsmöret, försök att få in extra av kryddblandningen i hålen.
  4. Stick in en stektermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
  5. Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungefär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen.
  6. Kryddsalt
    Rosta kumminfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills det börjar dofta. Mortla därefter fröna. Blanda med övriga kryddor och häll upp i en lite skål.
  7. Servering
    Servera lammsteken med ugnsstekt potatis och kryddsaltet. Du ska doppa det varma köttet i saltet.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...