Lammstek med kryddsalt

Lammstek med kryddsalt
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Lammstek med kryddsalt

13 ingredienser

1 h 30 m

En härlig lammstek med kryddsalt passar perfekt som helgmiddag. Det bästa är att du kan göra lunchlåder till veckan av det som blir över.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • ca 2 kg lammstek (med ben)
  • 50 g smör
  • 1 msk hel kummin
  • 2 msk koriander, mald
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennpeppar
  • 1 tsk mynta, torkad
  • svartpeppar
  • 4-5 klyftor vitlök, skalade och pressade

Kryddsalt

  • 3 msk hel kummin
  • 4 msk flingsalt
  • 1 krm malen kanel

Servering

  • potatis, ugnsstekt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Gör djupa hål i köttet med en kniv. Detta för att smakerna från marinaden ska sugas upp lättare.
  3. Blanda smöret med kryddorna och vitlöken till en jämn smet. Gnid in köttet med kryddsmöret, försök att få in extra av kryddblandningen i hålen.
  4. Stick in en stektermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
  5. Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungefär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen.

Kryddsalt

  1. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills det börjar dofta. Mortla därefter fröna. Blanda med övriga kryddor och häll upp i en lite skål.

Servering

  1. Servera lammsteken med ugnsstekt potatis och kryddsaltet. Du ska doppa det varma köttet i saltet.