Lammstek med gratäng och smörsås

12 röster
4
Lammstek med gratäng och smörsås
Foto: TV4

Vi har kryddat vår lammstek med klassiska lammkryddor, vitlök, timjan och persilja. Du kan laga både lamm och gratäng samtidigt i ugnen.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg lammstek
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 vitlöksklyfta

Gratäng:

  • 1 kg potatis
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar

Sås:

  • 1 knippa färsk timjan
  • 8 msk smör
  • 1 knippa bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl grönsaksbuljong

Gör så här

  1. Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.
  2. Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.
  3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.
26 januari 2009

Fler goda recept