Lammstek med gorgonzola

Lammstek med gorgonzola
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lammstek med gorgonzola

8 ingredienser

En lite mer arbetad rätt, där man blir rikligt belönad när den härliga steken skivas upp. Hasselbackspotatis, glaserade morötter och haricots verts är gott som tillbehör.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • ca 2 kg lammstek med ben
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 100 g gorgonzolaost
  • 0,5 dl kaffegrädde
  • 1 dl enkelt portvin
  • bindgarn
  • stekpåse

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 175°. Bena ur lammsteken så att bara lårbenet finns kvar. Krydda inuti och utanpå. Rör ut osten med grädden. Bred 2/3 inuti steken. Lägg ihop köttet och bind upp med garn.
  2. Lägg steken i en stekpåse och sätt in en stektermometer. Stek köttet tills termometern visar 62-65°, ca 1 1/4 timme. Ta ut köttet och lossa garnet. Lägg köttet på ett ugnsfat.
  3. Öka ugnsvärmen till 250°. Slå portvin över och bred på det sista av osten. Sätt in i ugnen tills osten smält. Sila skyn och servera till.