Lammstek à la Robin Hood

Lammstek à la Robin Hood
Foto: TV4

Lammstek à la Robin Hood

Av: Halkan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h 30 m

Mynta och rosmarindoftande lammstek med potatispuré, rödvinssås och baconlindade haricots verts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 900 g färskt lammkött, med ben

marinad

  • 1 dl olivolja
  • 2 cl soja
  • 1 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 tsk mynta
  • 0,5-1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 citron

Sås

  • 4-5 dl rött vin
  • 60 g vinbärsgelé
  • 2-3 msk majsstärkelse

Potatispuré

  • 6 potatisar, gärna fasta
  • 2-3 palsternackor
  • 0,25 tsk muskot, riven
  • 40 g smör (äkta)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • ca 2 dl mjölk
  • ett knippe färsk persilja

Tillbehör

  • 20 schalottenlökar (små)
  • 16 körsbärstomater
  • 200 g haricots verts
  • 80 g bacon
  • 0,5 citron
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 80 g smör

Gör så här

Marinad

  1. Förbered marinaden genom att finhacka rödlöken samt skala och pressa ner vitlöken i olivoljan.
  2. Tillsätt sojan och samtliga kryddor och rör om. Pensla på så att köttet riktigt dryper av den kryddiga marinaden i en rymlig skål med höga kanter. Köttet kan med fördel marineras i en stor hållbar plastpåse, speciellt när det har ben. Låt gärna köttetmarineras ett par timmar före anrättning.

Stek

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg upp steken på ett rymligt stekfat, så att du kan skyffla lite av stekskyn över köttet några gånger under stektiden.
  3. Placera steken ungefär i mitten av ugnen. Kör in en stektermometer i mitten av köttet, dock ej för nära benet, försök därefter att hålla en jämn värme i ca 70-80 minuter tills termometern visar ca 58 grader.
  4. Ta ut steken och låt svalna övertäckt av lite folie. Ungefär 10 minuter bör vara lagom innan man skivar upp och serverar steken på tallriken.

Potatispuré

  1. Under tiden som steken står i ugnen så ska potatisen och palsternackan skalas, skrubbas och delas. Dessa kokas sedan i ”normalsaltat” vatten tills de är ordentligt genomkokta.
  2. Slå av kokvattnet, tillsätt smöret och slå i en del av mjölken. I stället för stavmixer, använd en rejäl trägaffel eller liknande, stöt, pressa och mosa purén samt tillsätt mer mjölk till önskad konsistens. Rör i salt, vitpeppar och muskot. Avsluta med att klippa ner några nypor färsk persilja över purén.

Tillbehör

  1. Tillbehören anrättas lämpligen strax innan middagen ska serveras.
  2. Koka upp frysta haricots verts i lite saltat vatten. Gör en liten ”kärve” (ca 50 gram) som du rullar in i en skiva bacon. Steks i panna tills baconet får en fin gyllenbrun stekyta.
  3. Skala schalottenlökarna och skölj av cocktailtomaterna som sedan bryns i smör gemensamt i panna. Kan saltas och peppras något, dock återhållsamt.
  4. Bifoga en citronskiva för den som önskar pressa några droppar själv.
  5. Lägg en rejäl klick smör i en liten bunke. Skala och pressa ner vitlök i smöret och blanda ihop med en gaffel. Ställ in vitlökssmöret i frysen så det får en fast och fin konsistens och blir lättare att skiva upp och servera på tallriken.
  6. Sås
  7. Rödvinssåsen kan tillredas först när steken är klar och stekskyn är tillgänglig. Slå av all steksky i en mindre kastrull.
  8. Tillsätt 4-5 dl rött vin och några matskedar vinbärsgelé (ca 60 gram). Sätt kastrullen på svag värme och vispa ner Maizenamjölet direkt i såsen tills den känns lagom tjock (ca 2-3 matskedar). Låt stå under svag värme en kort stund.