Lammragu

Lammragu
Foto: Fredrik Skogkvist
joel åhlin
joel åhlin

Lammragu

Av: Joel Åhlin, Harald Wachtmeister, Jason Diakité

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h

De här tre kockarna älskar lammfårs, om den så är tillagad på libanesiskt, marockanskt, etiopiskt eller italienskt vis. Den ger en distinkt smak som förvisso kan vara en vattendelare, men enligt dem gifter sig fint med kryddor. Därför är den här köttfärsåsen lite kryddrikare än deras andra versioner.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • olivolja
  • 500 g lammfärs (gärna grovmald)
  • svartpeppar
  • ca 1 krm kummin
  • 5 hela nejlikor
  • 3 kryddpepparkorn
  • 5 torkad chilifrukt, reglera efter tycke och smak (går bra att använda färska)
  • ca 1 krm torkad timjan
  • ca 1 krm rosmarin
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 g tomatpuré
  • 1-2 dl rött vin
  • 4 dl kycklingfond
  • smör
  • salt
  • pasta penne
  • parmesanost
  • blandade örter

Gör så här

  1. Hacka grönsakerna i små bitar och bryn dem i en stekpanna med olivolja.
  2. Addera lammfärsen och låt den få fin färg.
  3. Under tiden hettar du upp en liten stekpanna och rostar svartpeppar, kummin, nejlika, kryddpeppar och torkad chili. Ta bort från värmen när kryddorna börjar bli aromatis­ka och chilin sväller upp.
  4. Lägg chilin i en skål och slå på kokande vatten så det täcker. Låt dra tills chilin är mjuka. Stavmixa eller puréa dem sedan.
  5. Stöt resterande kryddor i morteln. Tillsätt kryddor, chili­, tomatpuré, örter, vin och fond. Tillsätt vatten om det behövs. Låt koka i 60 minuter.
  6. Runda av med smör.
  7. Pasta penne eller fusilli rekommenderas till denna sås. Servera med parmesan och klippta örter.