Lammracks med ugnsbakad majs

NYHET
Lammracks med ugnsbakad majs
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Lammracks med ugnsbakad majs

Av: Matilda Klarqvist

Från: Nyhetsmorgon

27 ingredienser

1 h

Lammracks med ugnsbakad majs, potatis, gula tomater, fetaostkräm, rosmarin, timjan och citron blir en riktig fest till huvudrätt!

Ingredienser

portioner

Majssallad

  • 4 majskolvar, kokta
  • 100 g smör
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 kruka citrontimjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g delikatesspotatis (fast)
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 salladslök
  • 2 citroner
  • salt
  • peppar

Fetaostkräm

  • 300 g fetaost
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar

Lammracks

  • 500 g lammrack
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 knippe färsk timjan
  • 2 msk olja
  • 1 citron, zest och saft
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Servering

  • färsk rosmarin
  • citrontimjan

Gör så här

Majssallad

  1. Grilla majskolvarna i en torr stekpanna så att de får en lite bränd yta.
  2. Värm ugnen till 220 grader.
  3. Skär av majsen från kolvarna och lägg dem på en plåt.
  4. Klicka på smör, örter, vitlök, salt och peppar.
  5. Baka majsen i ugnen i ca 30 minuter tills majsen är gyllene och krispig.
  6. Koka potatisen i saltat vatten.
  7. Dela sedan den kokta potatisen i halvor.
  8. Skär tomaterna i halvor och salladslöken i tunna skivor.
  9. Ta ut majsen från ugnen och pressa på rikligt med citronsaft.

Fetaostkräm

  1. Mixa ihop alla ingredienser till en slät kräm.

Lammracks

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Värm en stekpanna på medelhög värme.
  3. Finhacka rosmarin och timjan.
  4. Gnid in racksen med olja och strö över örterna, citronskal, salt och peppar. Gnid in krydderna noggrant så att de fastnar på ytan.
  5. Stek lammet i pannan på medelhög värme i några minuter tills det fått en gyllenbrun stekyta.
  6. Klicka i smör och vitlöksklyftorna och stek någon minut till, lammet ska bara få färg och inte tillagas i pannan.
  7. Lägg över racksen i en ugnssäker form.
  8. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är ca 58 grader, det tar ca 30 minuter.
  9. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
  10. Tranchera lammracken, salta, peppra och pressa citronsaft på snittytan.

Servering

  1. Lägg fetaostkrämen i botten på en stor tallrik, toppa med kokt potatis, den ugnsbakade majsen, tomat, salladslök, färsk rosmarin och citrontimjan.
  2. Servera lammracks till.