Lammkotletter med paprikaröra och dukkah

koket.se
Lammkotletter med paprikaröra och dukkah
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Lammkotletter med paprikaröra och dukkah

24 ingredienser

45 m

Stekta lammkotletter med rostad paprikaröra och fräsch sallad toppad med kryddblandningen dukkah.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g lammkotlett

Paprikaröra

  • 3 röda paprikor
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 msk honung
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 msk olivolja

Dukkah

  • 1,5 dl hasselnötter
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk hel spiskummin
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk flingsalt

sallad

  • 250 g cocktailtomater, på kvist
  • 0,5 gurka
  • 1 silverlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 knippe mynta
  • salt
  • peppar

Gör så här

Muhammara/paprikaröra

  1. Rosta paprikan på 225 grader i 20-30 minuter, till skalet är svart. Lägg i en plastpåse till den svalnat något, dra sedan av det svarta skalet. Lägg i en mixer tillsammans med ströbröd, spiskummin, citron, honung, chiliflakes och riven vitlök.
  2. Kör till en chunky röra. Rör sedan försiktigt i olivoljan, smaka av med salt, peppar och ev mer citronsaft.

Dukkah

  1. Rosta hasselnötterna i 3-4 minuter på 200 grader. Lägg i en ren kökshandduk och gnugga av skalen. Låt svalna något och hacka hasselnötterna fint. Lägg i en skål.
  2. Rosta sesamfröna i torr panna i 2 minuter på hög värme så de får gyllene färg. Lägg i skålen med hasselnötterna.
  3. Rosta korianderfrön och spiskumminfrön i torr panna i 1-2 minuter på medelhög värme. Mortla kryddorna och blanda med hasselnötter och sesamfrön. Smaka av med rejält med svartpeppar och flingsalt.

Sallad

  1. Tärna tomater och gurka. Skiva löken i tunna båtar. Blanda olivolja, citron och vitlök, smaka av med salt och peppar.
  2. Häll dressingen över grönsakerna och toppa med myntablad samt någre rejäla nypor dukkah (resterande sparas till en annan
  3. gång).

Lamm

  1. Salta och peppra lammkotletterna. Stek i olivolja på medelhög värme 2 minuter per sida, gärna med några halverade vitlöksklyftor i pannan.
  2. Servera lammkotletter med paprikaröra samt sallad toppad med dukkah.