Tahini, som ingår både i kikärtspurén och skysåsen, är en sesampasta som du hittar på hyllan med utländska matvaror eller i invandrarbutiker. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du lagar purén, som också kallas hummus.
8-12 laxkotletter (lammkotlettrad med 8-12 kotletter)
2 gula lökar
salt
vitpeppar
smör, till stekning
Skysås:
2 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
2 tsk tahinipasta
1 msk sesamfrön
Kikärtspuré:
6 dl färdigkokta kikärtor
0,5 dl tahinipasta
2 tsk citron, pressad
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
Gör så här
Kikärtspuré: Mixa kikärter, tahini, pressad citronsaft, salt och spiskummin till ett mjukt mos, spä eventuellt med lite vatten om du vill ha mjukare konsistens.
Värm ugnen till 175°. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i stekpanna så att det får fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ det att eftersteka i 175° ugnsvärme i ca 20 minuter. Låt det sedan vila i aluminiumfolie ca 15 minuter, då behåller det sin saftighet och värmen blir jämnt fördelad. Skala de gula lökarna, koka upp vatten och koka lökarna mjuka.
Ta vara på skyn som bildats i ugnsformen, mät den och spä med köttbuljong till 4 dl. Smält smöret , ta av från värmen och vispa i vetemjölet. Spä med buljongen, lite i taget, och koka upp under omrörning, låt sjuda i ett par minuter. Krydda med tahini och sesamfrön. Skär upp kotlettraden, skiva de kokta lökarna och servera med skysåsen och purén.