Lammgryta med basmatiris och nepalesisk sallad

Lammgryta med basmatiris och nepalesisk sallad
Foto: Tv4

Lammgryta med basmatiris och nepalesisk sallad

Av: Tirtha - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h

Lammgryta med basmatiris och nepalesisk sallad är en festlig huvudrätt perfekt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammgryta

  • 2 msk rapsolja
  • 600 g lammkött utan ben
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 rödlök
  • 1 tomat
  • 2 msk ingefära- och vitlöksblandning
  • 1 krm torkad koriander
  • 1 krm kummin
  • krm gurkmeja
  • salt
  • 4 dl matlagningsgrädde

Ris

  • 4 dl basmatiris
  • 8 dl vatten

Nepalesisk sallad

  • 0,5 gurka
  • 0,5 vit rädisa
  • 1 morot
  • 2 msk sesamfrön
  • salt
  • 0,5 limefrukt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk gurkmeja

Gör så här

Lammgryta

  1. Värm oljan i en djup kastrull med tjock botten och stek det finhackade lammköttet. Rör runt så att alla bitar smörjs jämt. Sätt på locket och låt dem koka på medelvärme i 10 minuter.
  2. Ta av locket och rör tills vattnet försvinner, efter cirka 10-15 minuter. Tillsätt kardemumma och rör om. Häll i den hackade löken och tomaterna och rör om.
  3. Tillsätt sedan kryddorna (vitlök- och ingefärsblandning, gurkmeja, koriander, kummin och salt) och rör om.
  4. Häll i matlagningsgrädde och koka i 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten.

Ris

  1. Förbered en riskokare. Tvätta basmatiriset i kallt vatten. Häll basmatiris och vatten i riskokaren och låt koka.

Sallad

  1. Dela gurka, den vita rädisan och morot i mellanstora bitar och lägg allting i en skål.
  2. Lägg i sesamfröpulver och blanda och tillsätt sedan salt och limejuice och rör om.
  3. Värm en stekpanna med olja och fritera gurkmejan. Häll den i salladen och blanda.