Lammfilé med råstekt potatis och jordärtskockor

Foto: Tv4
Lammfilé med råstekt potatis och jordärtskockor
24 ingredienser
1 h
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Råstekt potatis
- 8 potatisar (medelstora) [ca 600 g]
- 25 g smör
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk parmesanost, riven
Rostade jordärtskockor
- 8 jordärtskockor [ca 600 g]
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 1 tsk rapsolja
Ugnsstekt lammytterfilé
- 500 g lammytterfilé
- 0,5 tsk salt (gärna örtsalt)
- 2 krm nymalen svartpeppar
- smör (till stekpannan)
- färsk timjan (till garnering)
Stekt mangold
- 16 mangold, med stjälkar
- 25 g smör
- 1 krm nymalen svartpeppar
Varmt örtsmör
- 2 klyftor vitlök
- 3 msk färsk rosmarin, hackad
- 3 dl färsk bladpersilja, hackad
- 2 citroner
- 200 g smör
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Råstekt potatis
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg skivorna (utan att skölja dom) i 8 rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret i mikrovågsugnen och pensla på rundlarna. Strö över svartpeppar. Stek i ca 20-30 min, tills potatisen mjuknat men ej bränts. Tag ut plåten ur ugnen. Strö över riven parmesan. Slutgrädda i ugnen på 225 grader i ca 10 min strax före servering.
Rostade jordärtskockor
- Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och borsta skockorna noga. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 min. Häll av vattnet och lägg skockorna trångt i en smord eldfast form. Pensla med rapsolja. Strö över salt, peppar och rosmarin. Tillaga i mitten av ugnen ca 25 min. Krossa skockorna lätt innan servering.
Ugnsstekt lammytterfilé
- Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet runt om i en smörad stekpanna. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ugnsstek i 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 60 grader (ljust rosa färg inuti). Tag ut filéerna och låt vila under folie (minst 15 minuter). Skär köttet i cm-breda skivor på snedden.
Stekt mangold
- Skölj mangolden i god tid så att den hinner torka upp. Stek stjälkar och blad mjuka i smör på medelvärme i varsin stekpanna. Strö över peppar.
Varmt örtsmör
- Hacka vitlök, rosmarin, persilja och . Riv citronskalet. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vitlöken och örterna. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp på tallrik och fördela örtsmöret över de olika komponenterna. Dekorera lammfilén med färsk timjan.