Lammfärsbiffar i krämig tomatsås med karamelliserad lök

Baron de Ley Lammfärsbiffar i krämig tomatsås med karamelliserad lök
Foto: Köket.se

Lammfärsbiffar i krämig tomatsås med karamelliserad lök

20 ingredienser

40 min

En mustig och smakrik rätt till både vardag och helg. Saftiga lammfärsbiffar får puttra i en krämig tomatsås och toppas med karamelliserad lök. Till det rekommenderar vi vinet Baron de Ley Reserva.

Dryckestips!
Baron de Ley Reserva produkt

Dryckestips!

Baron de Ley Reserva har en nyanserad, kryddig smak med en modern frukt och fatkaraktär.

Läs mer

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Lammfärsbiffar

  • 500 g lammfärs
  • 3 dl parmesanost, finriven
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, zesten
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Karmelliserad lök

  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk strösocker

Gräddig tomatsås

  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 kvistar rosmarin, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 citron, saften

Till servering

  • 900 g delikatesspotatis

Gör så här

Håll skärmen tänd

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera potatisen eller låt dem som är små vara hela. Vänd runt i olja och salt och rosta i ugnen i ca 30 minuter.

Karamelliserad lök

  1. Börja sedan med den karamelliserade löken. Skala och skiva löken och stek försiktigt i en stekpanna tills den är mjuk och börjar få en brun färg. Tillsätt då lite strösocker och vinäger och stek ytterligare någon minut.

Biffar i tomatsås

  1. Blanda den rivna parmesanosten med ströbröd, ägg, mjölk, vitlök, citronzest, salt och peppar. Låt svälla någon minut innan du blandar samman med färsen. Forma till biffar. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna tills de fått en fin yta på båda sidor. De behöver inte vara genomstekta. Ta ur biffarna och lägg åt sidan.
  2. Häll bort lite fett från pannan, sänk värmen och tillsätt hackad vitlök, rosmarin och tomatpuré. Fräs någon minut och häll sedan på vatten, kalvfond och grädde. Rör ihop och lägg sedan tillbaka biffarna och puttra tills biffarna är genomstekta. Dra av från värmen och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  3. Lägg den karamelliserade löken på biffarna och servera tillsammans med potatisen och eventuellt en grönsallad.
TIPS!
Fler tips!
Baron de Ley Krämig och mustig chorizopasta

Fler tips!

Här hittar du fler recept och artiklar från Baron de Ley

Läs mer