Laab på lammfärs

Laab på lammfärs
Foto: Lennart Weibull
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Laab på lammfärs

12 ingredienser

30 m

”Originalet som de flesta kopplar ihop med namnet larb. Hackat lamm, fläsk, kyckling eller nötkött med en saltsyrlig dressing, aromatiska örter och rostat rispulver.” /Tove Nilsson

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammfärs
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rapsolja, neutral
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk palmsocker (eller råsocker)
  • 2-4 tsk chilipulver
  • 2-5 thaichili, hel torkad
  • 4 msk limefrukt, saft, pressad
  • 1 msk rispulver, rostat
  • 2 limeblad, finstrimlade
  • 4 thai-schalottenlökar, finhackade eller 2 vanliga
  • 2-3 dl thaiörter, plockade färska t.ex. mynta, sweet basil och koriander

Gör så här

  1. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
  2. Ta av stekpannan från värmen och blanda ner olja, fisksås, socker, chilipulver, torkad chili, limesaft och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
  3. Vänd sedan ner kaffirlimeblad, schalottenlök och örter. Smaka av sälta och syra.
  4. Sticky rice tycker jag är ett måste att servera till, men det går självklart att servera med jasminris eller vända ner glas- eller risnudlar i färsen. Grön papayasallad är också väldigt gott till.