Laab på lammfärs

1 röst
30 m
4
Laab på lammfärs
Foto: Lennart Weibull

Receptet är ur boken Thai hemma av Tove Nilsson, Natur och Kultur.

Thai hemma av Tove Nilsson_bokomslag

”Originalet som de flesta kopplar ihop med namnet larb. Hackat lamm, fläsk, kyckling eller nötkött med en saltsyrlig dressing, aromatiska örter och rostat rispulver.” /Tove Nilsson

Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 500 g lammfärs
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rapsolja, neutral
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk palmsocker (eller råsocker)
  • 2-4 tsk chilipulver
  • 2-5 thaichili, hel torkad
  • 4 msk lime, saft, pressad
  • 1 msk rispulver, rostat
  • 2 kaffir limeblad, finstrimlade
  • 4 thai-schalottenlökar, finhackade eller 2 vanliga
  • 2-3 dl thaiörter, plockade färska t.ex. mynta, sweet basil och koriander
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
  2. Ta av stekpannan från värmen och blanda ner olja, fisksås, socker, chilipulver, torkad chili, limesaft och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
  3. Vänd sedan ner kaffirlimeblad, schalottenlök och örter. Smaka av sälta och syra. 
  4. Sticky rice tycker jag är ett måste att servera till, men det går självklart att servera med jasminris eller vända ner glas- eller risnudlar i färsen. Grön papayasallad är också väldigt gott till.
20 september 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...