Kycklingsteak med potatis- och brieostgratäng

Lönneberga Kycklingsteak med potatis- och brieostgratäng
Foto: Köket.se

Kycklingsteak med potatis- och brieostgratäng

23 ingredienser

60 min

Perfekt stekt kyckling, enkel rödvinssky och en magisk potatisgratäng med brieost. Det här är en svårslagen helgmiddag!

Lönneberga tipsar!
Lönneberga ministeak

Lönneberga tipsar!

MiniSteak är kycklinglårfilé med skinn som är stektålig, saftig, god och smakrik.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 650 g Lönneberga Ministeak
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk flytande honung
  • 0,5 tsk torkad timjan

Potatisgratäng

  • 900 g fast potatis
  • 3 schalottenlökar
  • smör, till stekning
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 250 g brieost

Enkel rödvinsky

  • 1 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här

  1. Börja med att marinera kycklingen. Riv vitlöken och blanda med olja, soja, honung och timjan i en bunke. Lägg ner kycklingsteakfiléerna och låt stå medan du gör gratängen.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär potatisen i skivor, gärna på mandolin. Skala och skiva schalottenlöken. Fräs löken tillsammans med lite smör i en stor kastrull, stek mjuk utan att den tar färg.
  3. Häll över grädde, creme fraiche, vatten och fond och låt koka upp. Salta och peppra rikligt.
  4. Lägg ner potatisen i kastrullen och låt koka några minuter tills allt sjunkit ihop. Rör om under tiden så det inte bränns vid.
  5. Häll över i en ugnsform och tryck ner bitar av brieost mellan potatisskivorna. Gratinera i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den fått fin färg.

Kycklingsteak

  1. Stek under tiden kycklingen. Stek i en panna med skinnet neråt i ca 5 minuter. Skinnet ska vara krispigt. Vänd och stek ca 1 min på andra sidan, lägg över i en ugnsform och ställ in i ugnen tillsammans med gratängen om kycklingen ännu inte nått en innertemperatur på 72 grader.

Rödvinssky

  1. Fräs tomatpuré, en krossad klyfta vitlök och timjan i stekpannan som du stekte kycklingen i. Häll på vin, vatten, kalvfond och balsamvinäger. Låt koka ned till hälften och smaka av med salt och peppar. Sila och häll upp i såskanna.
TIPS!
Fler tips!
Lönneberga Mustig rödvinsgryta med kyckling

Fler tips!

Här hittar du fler recept på kyckling från Lönneberga.

Läs mer