Kycklingsoppa med tång och nudlar
Kycklingsoppa med tång och nudlar
20 ingredienser
1 dygn
Det här är en riktigt god kycklingsoppa som andas omsorg. Det tar sin tid, men smakerna blir ju så fina och näringsinnehållet gör oss så gott.
Ingredienser
Rostat bakpulver
- 0,5 dl bakpulver
Sockertångsflingor
- 10 g sockertång
Ramennudlar
- 250 g vatten, kallt
- 1,25 tsk bakpulver, rostat
- 5-10 g sockertång, fint malda flingor
- 0,5 msk salt (tångsalt eller vanligt havssalt)
- 400-500 g dinkel, siktad
Hönsbuljong (gör kvällen innan)
- 2 l vatten, kallt
- 15 g fingertång, torkad hel
- 15 g shiitakesvamp, torkad (eller svamp du har plockat själv)
Kycklingbuljong
- 1 kyckling, skrovet (ekologisk)
- 150 g rotselleri, i bitar
- 150 g morot, i bitar
- 150 g palsternacka, i bitar
- 1 gul lök, i bitar
- 10 svartpepparkorn
- 3 lagerblad
- 2 ägg
Pocherade ägg
- 4 ägg
- 1 msk äppelcidervinäger
Gör så här
Rostat bakpulver
- Sätt ugnen på 135 grader.
- Täck en ugnsplåt med ett bakplåtspapper och häll ut bakpulver på plåten.
- Rosta bakpulvret 1 timme mitt i ugnen.
- Nu har du bakpulver som räcker till ganska många omgångar nudlar.
Sockertångsflingor
- Sätt ugnen på 50 grader.
- Torka sockertång i ugnen i 5 minuter så att den blir riktigt spröd.
- Mixa tången så finfördelat som möjligt. Häll tångflingorna genom en sil. De grova flingor som inte går igenom silen kan du mixa en gång till.
Ramennudlar
- Blanda vatten med bakpulver, tångflingor och tångsalt. Rör om så att allt löser sig. Låt vätskan stå så att tången blir genomfuktad.
- Olika mjöl suger upp olika med vatten. Börja med 400 g och häll det i en degblandare. Sätt igång blandaren på låg fart och häll sakta ner vätskan i mjölet.
- Låt blandaren gå tills degen går ihop. Häll eventuellt på mer mjöl. Det skall bli en ganska hård och gummiaktig deg.
- När degen har gått ihop tar du upp den på bakbordet och knådar den helt smidig. Låt degen vila invirad i plast i minst en timme eller allra helst i kylen till nästa dag.
Hönsbuljong
- Lägg tång och svamp i blöt i vattnet och låt stå i rumstemperatur över natten.
- Nästa dag värmer du sakta upp vätskan så att den precis börjar sjuda. Fingertången kan ge en besk smak om den kokas och de värmekänsliga vitaminerna förstörs.
- Ta vara på tång och svamp och lägg dem kallt så länge. Det används som topping till soppan sedan.
Kycklingbuljong
- Om skrovet ej är tillagat så rosta det på 175 grader i 45 minuter.
- Lägg över kyckling och grönsaker i en rejäl stekgryta.
- Häll över din hönsbuljongen med tång och svamp så att det precis täcker hönan och grönsakerna.
- Lägg på ett lock och låt sjuda (inte koka) i 10 minuter. Ta bort fingertången och spara vid sidan. Den används senare.
- Sjud buljongen sakta i 1,5–2 timmar.
- Sila av kyckling, grönsaker och svamp och ta vara på buljongen. Låt den fortsätta att sjuda och reducera ner tills hälften av vätskan återstår.
- Om du vill att den skall bli helt ren och klar så ta två ägg. Skilj äggvitan från äggulan.
- Låt buljongen svalna så att äggvitan inte koagulerar när den sedan vispas ner i den.
- Låt försiktigt sjuda upp och sila bort massan som lägger sig på ytan genom en saftsil.
- Salta buljongen efter smak.
Pocherade ägg
- Koka upp vatten.
- Använd så färska ägg du kan för bäst resultat.
- Knäck 4 ägg i en skål. Häll över äppelcidervinäger eller ättika. Låt stå i 3–5 minuter tills äggen bildar tydliga vita hinnor.
- Häll ner äggen i det kokande vattnet. Tag upp efter 3–5 minuter beroende på hur lös gula du vill ha.
Servering
- När soppan är så gott som klar så dela nudeldegen i 8 jämnstora bitar. Platta till något och kör den genom pastamaskin till fyrans tjocklek.
- Pudra degens yta med mjöl eller maizena. Kör degen till tunna nudlar. Doppa dem i mjöl så att de inte klibbar ihop.
- Koka nudlarna i stormkokande och rejält saltat vatten. 45 sekunder brukar vara lagom. Skölj sedan genast i kallt vatten.
- Lägg nudlar i botten av din skål. Lägg på fingertång klippt i bitar, svamp och det pocherade ägget.
- Häll kycklingbuljongen försiktigt över alltsammans.