• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kycklinggryta med röda linser

Kycklinggryta med röda linser
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Kycklinggryta med röda linser

7 steg att laga

12 ingredienser

40 min

Enkel kycklinggryta med tomat och linser. Det som ger rätten den goda smaken är den etiopiska kryddblandningen berbere - en blandning av bl a kardemumma, chili och bockhornsklöver.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 dl röda linser
  • 3 msk berbere (torkad kryddblandning)
  • 400 g krossade tomater
  • salt
  • 2-3 dl vatten
  • rapsolja, till stekning

Servering

  • 150 g skärbönor (eller andra gröna bönor)
  • 1 msk berbere (torkad kryddblandning)
  • 4 port ris

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär kycklingen i mindre bitar.
  3. Stek löken i olja i en gryta tills den har fått färg. Tillsätt kyckling och berberekrydda. Stek ytterligare några minuter under omrörning. Vänd i vitlök och stek lite till.
  4. Vänd i linser, krossad tomat och vatten. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 20-30 minuter, tills linserna mjuknar. Smaka av med salt.
  5. Ansa och skär skärbönorna i grova bitar. Stek dem mjuka i olja tillsammans med bereberekrydda.
  6. Servera kycklinggrytan med ris och gröna bönor.
  7. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda kycklinggryta. /Köket-redaktionen