Kycklinggryta med röd currysås

Kycklinggryta med röd curry och kokosgrädde
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Kycklinggryta med röd currysås

28

15 ingredienser

40 min

Thaifavoriten kyckling i röd currysås med kokosmjölk är en lättlagad gryta som bjuder på massor av smak och som garanterat kommer bli en middagrätt att lägga till favoritsamlingen.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, stor
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 1 aubergine, stor
  • 1 röd paprika
  • 1 citrongräs
  • 3 klyftor vitlök
  • 4-5 cm färsk ingefära
  • 4 msk röd currypasta
  • 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk farinsocker
  • 1 limefrukt, finrivet skal + saft
  • 1 kruka färsk koriander
  • neutral matolja, till stekning
  • 4 port jasminris, kokt

Gör så här

  1. Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikan i 2-3 cm stora bitar. Skär auberginen i lika stora bitar som paprikan. Skär kycklingen i 2-3 cm stora bitar.
  2. Ta bort det yttersta på citrongräset. Banka med baksidan av kniven på citrongräset så att den blir krossad. Skär citrongräset på hälften. Skala och finhacka vitlök och ingefära.
  3. Stek lök och paprika i olja hastigt på hög värme i en wok eller en djup stekpanna. Lyft upp ur pannan och stek sen aubergine på hög värme i generöst med olja. Lyft upp aubergine ur pannan och stek därefter kycklingen i olja tills den börjar få färg.
  4. Tillsätt röd currypasta, vitlök och ingefära, låt fräsa ihop i någon minut.
  5. Lägg tillbaka grönsakerna i woken och häll i kokosmjölk, citrongräs, fisksås och socker. Låt koka utan lock i 10 minuter.
  6. Plocka bladen på koriandern. Hacka korianderns stjälkar. Riv skal från limen och pressa saften ur hälften av limen. Tillsätt hackade korianderstjälkar, limeskal och limesaft i currygrytan. Smaka av med fisksås, socker och limesaft.
  7. Låt allt få ett uppkok, dra av från plattan och strö över korianderblad. Servera genast med nykokt jasminris.