Kycklingenchiladas med hemgjorda tortillas

Kycklingenchiladas med hemgjorda tortillas
Foto: Tv4

Kycklingenchiladas med hemgjorda tortillas

Av: Maria - Kil

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

1 h

Kycklingenchiladas med tomatillo- och poblanosås är en rätt som kommer göra sig riktigt fint som helgmiddag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kycklingbuljong

  • ca 2,5-3 l vatten
  • 1 gul lök, grovhackad (liten)
  • 5 klyftor vitlök, hackade
  • 1 hel kyckling, helst färsk och styckad
  • 1 msk oregano
  • 2 msk salt

Stekt kyckling

  • 2 kycklingbröst
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • peppar
  • salt
  • 3 msk olja (till stekning)

Tomatillo och poblanosås

  • 1 gul lök, grovt hackad (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 grön chilifrukt
  • 400 g hela konserverade tomater (gärna tomatillos)
  • 2 konserverade chilis (gärna grillade Poblano-chili utan kärnor)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 1 l kycklingbuljong
  • 2 msk olja (till stekning)

Majstortillas, 15 stycken

  • 4,5 dl majsmjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 5 dl vatten, varmt
  • 1 tsk salt

Servering

  • 1 dl olivolja
  • 2 dl gruyèreost, riven
  • färsk koriander, hackad
  • crème fraîche
  • salladslök
  • sallad
  • rädisa
  • fetaost
  • avokado

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Häll 2,5–3 liter vatten i en stor gryta. Lägg sedan i den hackade löken och vitlöken.
  2. Lägg i kycklingen i grytan, men inte bröstfiléerna. Koka upp och låt sjuda i 40–60 minuter. Tillsätt sedan oregano och salt.

Stekt kyckling

  1. Krydda kycklingen.
  2. Stek kyckling på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.
  3. Skär sedan i mindre bitar.

Tomatillo och poblanosås

  1. Grilla lök, vitlök och grön chili lätt i en torr stekpanna.
  2. Kör alla ingredienser utom oljan i en mixer med 4 dl buljong.
  3. Häll 2 msk olja i en stor gryta och värm upp. Häll sedan i mixen och resten av buljongen. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter på låg värme.

Majstortillas

  1. Blanda alla ingredienser till en jämn deg.
  2. Gör en boll i taget och stoppa mellan två plastark (klippta från en plastpåse) och kavla ut med en brödkavel eller pressa i en majstortillapress.
  3. Grädda bröden en och en i en stekpanna på mellanvärme. Vänd bröden efter en minut och vänd igen efter ytterligare en minut tills de gräddats klart.
  4. Lägg bröden i en vikt kökshandduk så att de håller sig mjuka.

Servering

  1. Häll olivolja i en stekpanna och värm majstortillasen en i taget i oljan. Doppa sedan en i taget i tomatillosåsen.
  2. Fyll bröden med den stekta kycklingen, vika ihop en i taget och lägg upp på en djup spisplåt eller ugnsform.
  3. Sprid osten ovanpå och stek i ugnen på 220 grader i 8 minuter.
  4. Servera med hackad koriander, crème fraiche, hackad vårlök, hackad sallad, rädisor i skivor, fetaost och avokado.