Kyckling yassa - kycklinggryta från Senegal

Kyckling yassa - kycklinggryta från Senegal
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kyckling yassa - kycklinggryta från Senegal

14 ingredienser

12 h

Fantastiskt god kycklinggryta från Senegal. Grytan är både syrlig från citronerna och vinägern och söt från all lök.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4 kycklingklubbor
  • 2-3 msk dijonsenap (justera mängd efter smak, jag har i 3 stora msk)
  • 6 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 citroner
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk chilipulver (eller paprikapulver)
  • 2 buljontärningar (gärna hönsbuljong men grönsaksbuljong funkar också)
  • salt
  • peppar
  • ca 2 dl vatten
  • olja, till stekning
  • ev färsk chili, och gröna oliver

Gör så här

  1. Dela kycklingklubborna i mitten. Pressa eller finhacka vitlök, pressa citronerna, hacka löken i strimlor.
  2. Häll vitlök, citron, vinäger, senap, chili- eller paprikapulver, salt, peppar över kycklingen och blanda allting ordentligt. Blanda gärna med händerna och massera in marinaden i kycklingen. Häll över lökstrimlorna, ringla lite olja över och blanda igen. Plasta in bunken och låt kycklingen marineras i kylen några timmar, gärna upp till 12 timmar.
  3. Ta fram kycklingen i rumstemperatur en stund före tillagning. Lyft upp kycklingen ur marinaden och spara marinaden till senare.
  4. Du kan antingen grilla kycklingen mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter eller steka den i olja. Jag steker kycklingen i olja, ca 10 minuter på varje sida. Ställ kycklingen åt sidan.
  5. Hetta upp rikligt med olja i en gryta. Lyft upp löken från bunken, all vätska som har bildats från marinaden sparar du till senare. Stek löken gyllene. Tillsätt lagerbladen och stek lite till. Tillsätt kycklingen, marinaden och stek en stund till. Smula över buljongtärningar, tillsätt ca 2 dl vatten, rör om och koka upp.
  6. Om du vill kan du ha i gröna oliver och färsk chili i grytan. Lägg ett lock och låt allting puttra på medelvärme i ca 20-30 minuter. Smaka av grytan och ha eventuellt i mer senap, citron eller salt.
  7. Servera med ris eller couscous. Smaklig spis!