Kyckling tsukune

NYHET
kyckling tsukune
Foto: Lennart Weibull
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Kyckling tsukune

22 ingredienser

40 min

"Tsukune är japanska »köttbullar« men den här rätten har tagit en sväng förbi Sydostasien och försetts med kokos och curry." /Jonas

Ingredienser

portioner
  • 500 g kycklingfärs
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk fisksås
  • 2 ägg
  • 60 g morot, riven
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk vitlök, riven
  • 2 msk kokosolja, till stekning (utan smak)

Sås

  • 0,5 gul lök, hackad
  • 1 dl vatten
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 msk grön currypasta
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk rörsocker
  • 4 limeblad

Tillbehör

  • broccoli, kokt
  • jasminris, kokt
  • chilifrukt
  • limefrukt
  • färsk koriander

Gör så här

Kycklingbullar

  1. Blanda alla ingredienser till kycklingfärsen och vispa runt med en gaffel.
  2. Koka ris och broccoli så att tillbehören är klara.
  3. Värm en stekpanna, gärna med lite högre kant.
  4. Tillsätt kokosoljan i stekpannan så att den blir ordentligt varm.
  5. Ta två skedar och ett glas med vatten. Använd skedarna för att forma ”äggformade” kycklingbullar av färsen. Doppa skedarna i vattnet mellan varje omgång så fastnar inte färsen.
  6. Stek bullarna gyllene på båda sidor och lägg åt sidan.
  7. Tillsätt den hackade löken i stekpannan (utan att diska ur den), fräs i 1 minut. Häll i vatten, kokosmjölk och grön currypasta. Låt sjuda ca 10 minuter. Tillsätt därefter övriga ingredienser till såsen.
  8. Lägg ner kycklingbullarna i såsen och låt sjuda minst 10 minuter tills de är helt klara.
  9. Servera med ris och broccoli samt extra chili, lime och koriander om du vill.