Kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Kyckling med ugnsrostade rotfrukter
Foto: TV4

Kyckling med ugnsrostade rotfrukter

Av: Monica - Kristinehamn

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

40 min

En klassiskt god rätt som serveras med basilika- och kronärtskockskräm. Dryckesförslag: Vin, Montepulciano dÁbruzzo (Umani Ronchi).

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig. Recepten är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 6 msk balsamvinäger
  • 3 msk honung
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl soltorkade tomater, hackade
  • 0,5 dl gröna oliver, hackade
  • 0,5 dl svarta oliver, hackade
  • 2 dl rucolasallad, för dekoration

Ugnsrostade rotfrukter

  • 3 msk olivolja
  • 3 rödbetor, små eko
  • 2 palsternackor, små eko
  • 2 morötter, långa eko
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • flingsalt, enligt önskemål

Kronärtskockskräm

  • 250 g kronärtskockshjärta, på burk
  • 0,5-1 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk citron, pressad
  • salt
  • peppar

Basilikakräm

  • 1 msk olivolja
  • 0,5 ask basilika, fryst
  • soltorkade tomater
  • 0,5-1 dl turkisk yoghurt
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kronärtskockskräm

  1. Krama ur kronärtskockan och mixa den i en skål.
  2. Pressa vitlöken och rör ned i skålen med turkisk yoghurt och resterande ingredienser.

Basilikakräm

  1. Lägg basilikan i en skål och mixa med soltorkade tomater och olivoljan.
  2. Rör ned den turkiska yoghurten.

Kyckling

  1. Ställ ugnen på 150 grader.
  2. Halvera kycklingfilén, stek den i olivolja i några minuter. Lägg sedan i en ugnssäker form i c:a 15 min. Blanda olivolja, balsamvinäger, honung, och vitlöken i en skål. Lägg åt sidan.
  3. Strö över soltorkade tomater och oliver på kycklingen. Därefter häll över mixen på kycklingen.
  4. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, tills den känns klar.
  5. Ta ur ugnen, och strö över rucola precis innan servering.

Ugnsrostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva rotgrönsakerna i bitar med tycke och smak. Lägg i ugnsfast form / eller plåt, ringla över olivolja, och strö över rosmarin, timjan och flingsalt.
  3. Rosta i ugnen i ca 30 min.