Kyckling med turkisk coucosus och myntayoghurt

POPULÄRT
Kyckling med turkisk coucosus och myntayoghurt
Foto: TV4
Ayla Canpunar
Ayla Canpunar

Kyckling med turkisk coucosus och myntayoghurt

Av: Ayla Canpunar

Från: Efter stängning

31 ingredienser

1 h

Smakrik couscous serveras till ugnsstekt kycklingklubba och bjuds med en fräsch yoghurtsås med mynta och citron.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl couscous
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl matolja
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1-2 tomater, tärnade
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 0,5 kruka färsk mynta, finhackad
  • 1 citron, saften
  • 2 msk granatäpplesirap
  • 2-3 tsk chiliflakes
  • 3 dl vatten
  • salt
  • peppar

Kycklingklubba

  • 2 kycklingklubbor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Yoghurtsås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 kruka färsk mynta, finhackad
  • 2 tsk torkad mynta
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt
  • peppar

Pistagepulver

  • 2 dl pistagenötter, skalade
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och häll över couscousen i en skål, rör om. Placera en stor tallrik över och låt det dra.
  2. Stek lök i olja tills den blir mjuk, addera salt, peppar och chiliflakes. Tillsätt sist tomatpurén och låt det fräsa i några minuter. När couscousen har sugit åt sig allt vatten adderar du löken tillsammans med den varma oljan över couscousen och rör om. Låt svalna helt.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Marinera under tiden kycklingen. Stek kycklingklubborna i smör tills de fått färg på båda sidorna. Placera kycklingen i en ugnsform och efterstek dem i ugnen i tills innertemperaturen visar 82 grader intill benet (ca 45-50 min). Låt kycklingen vila.
  4. Rör ihop yoghurt, finhackad mynta, torkad mynta, citronskal, salt och peppar i en bunke. Smaka av och addera eventuellt mer kryddor om det behövs. Låt stå svalt fram till servering.
  5. När couscousen svalnat adderar du de hackade grönsakerna (tomat, rödlök, paprika, persilja, mynta) och citronsaft, granatäpplesirap, salt och peppar. Rör om, smaka av och addera eventuellt mer kryddor.
  6. Rosta pistagenötterna i en het panna lätt och skala det tunna skalet som sitter runt pistaschnötterna. Mixa sedan nötterna med salt i en matberedare tills det blir ett pulver.
  7. Servera kycklingen med couscoussallad, yoghurtsås och pistaschpulvret.