Kyckling med svampsås och palsternackspuré

Kyckling med svampsås och palsternackspuré
Foto: TV4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Kyckling med svampsås och palsternackspuré

25 ingredienser

60 m

En lyxig rätt med kyckling, palsternackspuré, smakrik svampsås och ugnsrostade morötter. I programmet fick kockarna i uppgift att laga en rätt som är glutenfri, laktosfri, nötfri och äggfri. Du kan välja själv om du vill använda laktosfria produkter i receptet eller inte.

Ingredienser

portioner

Svampsås

  • 2 dl blandad svamp
  • 0,5 dl gul lök
  • 0,5-1 klyfta vitlök
  • 100 g salladslök
  • 40 g smör (laktosfritt)
  • 2 dl grädde (laktosfritt)
  • 1 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 4 msk crème fraîche (laktosfritt)
  • salt
  • peppar

Palsternackspuré

  • 5 palsternackor
  • 4 dl mjölk (laktosfritt)
  • 3 dl grädde (laktosfritt)
  • smör (laktosfritt)
  • salt
  • peppar

Ugnsrostad morot

  • 2-3 morötter
  • salt
  • peppar
  • smör (laktosfritt)

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist timjan
  • smör, till stekning (laktosfritt)

Gör så här

Svampsås

  1. Skär svampen i små bitar, finhacka lök, vitlök och salladslök.
  2. Fräs gul lök, vitlök och svamp i smör tills svampen vattnats ur.
  3. Tillsätt grädde, vatten, kycklingbuljong och crème fraiche. Rör om.
  4. Koka upp såsen och smaka av salt och peppar. Blanda sist ner salladslöken.

Palsternackspuré

  1. Skala palsternackorna och skär ner till bitar. Lägg palsternackorna i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt puttra tills palsternackorna är mjuka, i ca 20 minuter.
  2. Häll över vätskan i en skål och mosa eller mixa palsternackorna tillsammans med smör. Späd med gräddmjölken till rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Ugnsrostad morot

  1. Sätt ugnen på 160 grader Skala och skär morötterna i stavar. Lägg morötterna på en ugnsplåt, strö över salt och peppar och smör. Låt rostas i ugnen i ca 25 minuter.

Kyckling

  1. Salta och peppra kycklingfiléerna. Bryn kycklingfiléerna med smör, en krossad vitlöksklyfta och timjan så de får en gyllenbrun yta.
  2. Lägg sedan över filéerna i en ugnsform och låt gå klart i ugnen på 160 grader tills innertemperaturen är 75 grader.