Kyckling i ugn med jordärtskocksemulsion och rotfrukter

Catarina König
Catarina König

Kyckling i ugn med jordärtskocksemulsion och rotfrukter

3

18 ingredienser

45 m

Hel kyckling i ugn med goda tillbehör är alltid en riktigt lyckad middag!

läs mer
Kökets kurser
Mischas kurs - mischa huvudbild

Vin och mat i kombination!

Nyhet! Gå vår onlinekurs om vin och mat i kombination med Mischa Billing och lär dig skapa fantastiska smakkombinationer.

Läs mer

Ingredienser

portioner4

Kyckling i ugn

  • 2 hela kycklingar, små delade på hälften
  • 150 g smör
  • 1-2 klyftor vitlök, riven
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt
  • 1 tsk japansk soja
  • svartpeppar

Rostade rotfrukter

  • 800 g delikatesspotatis (Amandine- el)
  • 400 g morot
  • 2-3 palsternackor
  • 6-8 jordärtskockor
  • färsk timjan

Jordärtskocksemulsion

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 jordärtskockor
  • 1 äggula
  • 1,5-2 dl rapsolja
  • salt
  • citronsaft

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190-200 grader.
  2. Kyckling i ugn
    Dela kycklingarna på hälften och torka av dem.
  3. Blanda samman smör, riven vitlök, persilja, salt och lite japansk soja till ett härligt vitlökssmör.
  4. Gnid in kycklingen med vitlökssmöret, tryck gärna in lite smör under skinnet också det en fantastiskt fin smak till kycklingen. Dra några varv med svartpepparkvarnen över och lägg kycklingen i en form.
  5. Rostade rotfrukter
    Skala och skär rotfrukterna i bitar.
  6. Fördela rotsakerna runt kycklingen och lägg på några kvistar färsk timjan. Sätt in i ugnen i ca 40-45 minuter tills innertemperaturen intill benet på kycklingen uppnår 82 grader.
  7. Jordärtskocksemulsion
    Skär jordärtskockorna i bitar med skalet på och låt sjuda i grädden i ca 15-20 minuter med lock på. Jjordärtskockorna ska bli mjuka.
  8. Sila jordärstkockskoket genom en sil ner i en bunke, pressa gärna ut allt ur kockorna med en sked så alla smaker kommer med, även inkråmet. Låt svalna.
  9. Tillsätt sedan 1 äggula och vispa kraftigt medans oljan droppas i successivt till en önskad emulsion-konsistens. Som en mjuk härlig majonnäs!
  10. Smaka av med salt och några droppar citronsaft för att ge lite syra till emulsionen. Ställ svalt.
  11. Servering
    Servera kycklingen med de härliga rotfrukterna och den supergoda emulsionen!
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk högrevsburgare à la Brooklyn

Helgtipset!

5 smarriga burgare till helgen!

Läs mer