Kyckling i gräddig sås med rosmarin

koket.se
Kyckling i gräddig sås med rosmarin
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Kyckling i gräddig sås med rosmarin

15 ingredienser

40 min

Härlig och vardagslyxig middag med saftig kyckling i krämig och gräddig sås med rosmarin. Även den rostade potatisen som serveras till får smak av rosmarin. Bjud med en "chunky" tomatsallad i vinägrett till.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklinglårfilé, gärna med skinn
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 msk honung
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron

Till servering

  • 900 g potatis
  • 300 g tomat, gärna olika färger
  • vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta. Lägg också på lite plockad färsk rosmarin. Vänd runt. Rosta i ugnen 20-30 minuter till fin färg.
  3. Dela varje kycklinglårfilé. Stek dem i olja i en stekpanna med skinnsidan ner först. Vänd och stek på andra sidan.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka rosmarin, ca 1 msk.
  5. Tillsätt lök och vitlök i pannan med kycklingen. Tillsätt också honung och vitt vin, låt koka i någon minut.
  6. Tillsätt grädde och låt allt koka ihop. Avsluta med hackad rosmarin och lite citronsaft, smaka av med salt och peppar.
  7. Skär tomaterna i grova bitar. Lägg i en skål och vänd runt med vinäger, salt och olivolja.
  8. Servera kycklingen med rostad potatis och tomatsallad.