Kungens slottsstek
 tillsammans med hertiginnans potatis

Kungens slottsstek
 tillsammans med hertiginnans potatis
Foto: TV4

Kungens slottsstek
 tillsammans med hertiginnans potatis

Av: Niklas - Osby

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

3h

Saftig slottsstek serveras med potatisrosor, mustig portvinsås samt syrlig pressgurka.

Dryckesförslag; Rött vin, Tommasi Graticcio Appassionato, Nr. 5354

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

pressgurka

  • 1 gurka
  • 4 msk strösocker
  • 5 msk ättiksprit 12 %
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 kruka persilja

Slottsstek

  • 1,5 kg nötstek (fransyska)
  • salt
  • peppar
  • 3 rödlökar
  • 3 morötter
  • 10 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 10 ansjovisfiléer
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk ättika
  • 4 dl vatten, så att det täcker köttet

Sås

  • skyn, från steken
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 3 msk portvin, Madeira
  • oxfond, valfritt

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 3 msk smör

Gör så här

Pressgurka

  1. Skär gurkan med osthyvel i skivor.
  2. Blanda alla ingredienser förutom persiljan.
  3. Lägg i press, med lock och en tyngd.
  4. Låt stå i press i cirka 2–3 timmar.
  5. Hacka persiljan och strö över innan servering.

Slottsstek

  1. Salta och peppra köttet ordentligt runt om hela biten.
  2. Bryn i en stekgryta.
  3. Lägg lök och morötter vid sidan av steken.
  4. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika, tomatpuré samt vatten tills det täckerköttet.
  5. Låt koka upp.
  6. Sänk värmen och låt bräsera under lock på svag värme cirka 1,5 timme.Vänd steken då och då.
  7. Ta upp köttet och låt det vila cirka 15 minuter.
  8. Skär upp köttet i tunna skivor.

Sås

  1. Sila stekskyn från grytan i en kastrull.
  2. Låt koka ihop tills cirka hälften är kvar och häll sedan i grädde, gelé och portvin.
  3. Låt såsen sjuda 5–10 minuter. Red av såsen om du vill ha den tjockare.
  4. Smaka ev. av med oxfond.

Duchessepotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen, pressa den i en bunke när den är klar.
  3. Häll i äggulorna och smöret, rör om.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg moset i en spritspåse och spritsa små rosor på en plåt.
  6. Sätt in plåten i ugnen i 8–10 minuter, tills den blir gyllenbrun.