Kung Pao-kyckling

POPULÄRT
koket.se
Kung Pao-kyckling
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kung Pao-kyckling

16 ingredienser

40 m

”Gong Bao eller Kung Pao, här en rätt som får symbolisera sättet att skära råvaror på samma sätt ”kuber med kuber, strimlor med strimlor” för att få ett estetiskt tilltalande utseende på fatet. Kycklingkuberna har här samma storlek som sticklöksbitarna som har samma format som jordnötterna.” /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröst
  • 8-10 facing heaven chilis
  • 3 klyftor vitlök
  • färsk ingefära (lika mycket som vitlök)
  • 5 sticklökar (vita delen)
  • 200 g olja
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 75 g jordnötter, rostade

Marinad

  • 0,25 tsk salt
  • 1,5 msk majsstärkelse

Sås

  • 3 tsk strösocker
  • salt (1 nypa)
  • 0,25 tsk majsstärkelse (maizena)
  • 0,5 tsk soja (mörk)
  • 2 tsk soja (ljus)
  • 3 tsk chingkiangvinäger

Gör så här

  1. Koka upp två liter vatten. Skär kycklingen i 1-2 cm kuber.
  2. Blanchera kycklingen i vattnet i en minut, skölj med kallt vatten och skaka dem torra. Blanda med marinaden.
  3. Dela chilin och ta ur kärnorna.
  4. Skala och skiva vitlök och ingefära fint.
  5. Skär sticklöken i 1 cm bitar.
  6. Blanda såsingredienserna väl med 1 msk vatten.
  7. Hetta upp oljan till ca 140 grader. Fritera kycklingen 30-60 sekunder tills den glänser, lyft upp med en hålslev. Häll ur oljan men lämna 2 msk.
  8. Hetta upp woken och tillsätt chili och sichuanpeppar, fräs tills det doftar men inte bränns.
  9. Tillsätt ingefära, vitlök och sticklök. Stek hastigt och tillsätt kycklingen och låt den bli varm.
  10. Rör om i såsen och tillsätt den, rör tills såsen tjocknar.
  11. Tillsätt jordnötterna, rör runt och servera.