Kryddstekt lax med spenat- och dillbulgur

koket.se
Kryddstekt lax med spenat- och dillbulgur
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kryddstekt lax med spenat- och dillbulgur

21 ingredienser

35 min

En perfekt rätt att göra på frysta portionsfiléer av lax. Krydda den med paprika och spiskummin för att ge den god smak och servera med en enkel bulgursallad med spenat och dill samt en kall yoghurtsås.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lax

  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Sås

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 citron, skal
  • 1 klyfta vitlök, pressad eller riven
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 knippe dill

Bulgursallad

  • 4 dl bulgur
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 knippe dill
  • 65 g bladspenat
  • 0,5 rödlök
  • 1 citron, saft
  • 2 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningen och oljan i en kastrull. Koka bulgurn enligt den tid som står på förpackningen.
  2. Blanda yoghurt med rivet citronskal, riven vitlök, hackad dill och chiliflakes. Smaka av med salt.
  3. Skala och skiva eller hacka löken. Blanda ner den i en skål tillsammans med spenat. Blanda ner den varma bulgurn. Smaksätt med dill, citronsaft, olivolja och salt.
  4. Krydda laxen runtom med paprika, spiskummin, salt och peppar. Stek den i rapsolja i en stekpanna på bägge sidor.
  5. Servera laxen tillsammans med bulgursallad och yoghurtkräm.