Kryddstekt kotlett med hasselbackspotatis och romsås

POPULÄRT
koket.se
Kryddstekt kotlett med hasselbackspotatis och romsås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Kryddstekt kotlett med hasselbackspotatis och romsås

25 ingredienser

1 h

Härlig helgrätt med kryddstekta fläskkotletter, stekt färsk spenat och favoriten hasselbackspotatis. För extra lyx serveras det en gräddig sås med forellrom till. En sås som man först kanske tänker enbart passar till fisk, men det blir ett riktigt lyckat möte ihop med den kryddstekta kotletten.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor fläskkotlett (benfri)
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 dl vetemjöl
  • smör
  • rapsolja
  • salt

Forellromsås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 200 g smör
  • 70 g forellrom
  • 1 knippe färsk dill, finskuren
  • 1 knippe färsk gräslök, finskuren

Hasselbackspotatis

  • 800 g fast potatis, skrubbad, gärna runt 8 cm långa
  • 50 smör, kylskåpskallt
  • 0,5 dl ströbröd, gärna hemgjort
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 120 g babyspenat

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen 220 grader.
  2. Skiva potatisen fint men inte hela vägen igenom, lägg en handduk som är vikt tre gånger på varje sida som stöd vid skärandet.
  3. Ställ de skurna potatisarna i en ugnssäker form. Salta, peppra och strö över ströbrödet. Hyvla smör och lägg på varje potatis.
  4. Baka mitt i ugnen ca 40-50 minuter tills potatisen är riktigt genombakad, krispig på toppen och gyllenbrun.

Forellsås

  1. Koka upp grädde och crème fraiche i en kastrull. Mixa i smöret, smaka av med salt. Avsluta såsen vid servering med forellrom, dill och gräslök och finrivet citronskal.

Kryddstekt kotlett

  1. Blanda mjöl, kryddor och salt. Väns fläskkotletterna i mjölet.
  2. Stek dem gyllene i olja och smör i en stekpanna. Ta upp och låt köttet vila före servering.

Spenat

  1. Stek sedan spenaten i samma panna som köttet med alla kryddor i, stek på låg värme så spenaten faller ihop.

Servering

  1. Bottna en tallrik med spenat, lägg på skivad fläskkotlett. Skeda forellromsås över kotletten och lägg hasselbackspotatis vid sidan. Garnera med plockad dill.