Kryddiga haricots verts

Kryddiga haricots verts
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kryddiga haricots verts

12 ingredienser

20 m

Masaledar Sem är en indiskt tillbehör som består av kryddiga haricots verts. Perfekt att servera till middagen, som del av buffén eller grillkvällen.

Ingredienser

portioner sats
  • 750 g haricots verts
  • 10 klyftor vitlök, skalade
  • 4 cm färsk ingefära, skalad, grovhackad
  • 3 dl vatten
  • 5 msk rapsolja
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 röd chilifrukt, torkad och mortlad
  • 2 tsk korianderfrö, malda
  • 225 g tomat, skalade och finhackade
  • 3 msk citronsaft
  • 1 tsk hel spiskummin, rostade och mortlade
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skär bönorna diagonalt i halvcentimeter stora bitar.
  2. Mixa eller mortla vitlöken och ingefäran med 1 dl vatten till en slät pasta.
  3. Värm en panna och häll i oljan.
  4. Fräs först 2 tsk spiskumminfröna och chilin tills det doftar men inte bränns.
  5. Tillsätt vitlök/ingefärspastan och fräs en minut, tillsätt koriandern och rör runt.
  6. Tillsätt tomaterna och fräs i ytterligare fem minuter, pressa tomatbitarna med baksidan av en slev under tiden.
  7. Tillsätt bönorna och det resterande vattnet, blanda och sjud under lock tills bönorna mjuknat (ca 8 minuter).
  8. Tillsätt citronjuicen, de rostade kumminfröna och rejält med nymalen svartpeppar.
  9. Koka upp och låt vätskan koka bort under omrörning.