• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Krossad rostad potatis, grillad svamp, gräslöksaioli och krämig sallad

Krossad rostad potatis, grillad svamp, gräslöksaioli och krämig sallad
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Krossad rostad potatis, grillad svamp, gräslöksaioli och krämig sallad

10 steg att laga

27 ingredienser

1 h

Det här är en vegetarisk variant av det vi ofta åt på somrarna när jag var liten. Alltid med hemslagen aioli! Det här är min barndomsmat. /Siri

Ingredienser

portioner8 portioner
  • 1,5 kg delikatesspotatis
  • 8 färska lökar
  • 250 g ostronskivling
  • 250 g shiitakesvamp
  • 8 portabellosvampar, små
  • 1 knippe dill

Marinad till svampen

  • 1 dl japansk soja
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk honung

Aioli

  • 4 äggulor
  • 5 dl rapsolja
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 knippe gräslök
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 citron

Tillbehör

  • 4 salladshuvuden
  • 1 knippe rädisa
  • 1 gurka

Dressing

  • 2 bananschalottenlökar
  • 6 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen tills den nästan är klar.
  2. Vispa ihop marinaden till svampen, lägg i en bunke och lägg i svampen, riv den itu om det är stora bitar.
  3. Vispa ihop äggulor och droppa ned oljan under vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaksätt med riven vitlök och citron. Hacka gräslöken. Rör ner gräslök (spara lite till servering) och parmesanen, låt stå.
  4. Sätt ugnen på högsta värme, lägg potatisarna på en plåt på bakplåtspapper och tryck till dem, strö över havssalt. Rosta i ugnen tills gyllene.
  5. Dela löken. Hacka dillen.
  6. Hacka schalottenlöken mycket fint till dressingen. Blanda ihop med resterande ingredienser och ställ åt sidan.
  7. Skala gurkan och skär i trevliga bitar, samma sak med rädisorna. Bryt salladen i bitar och lägg på ett stort fat.
  8. Skeda över dressingen precis före servering.
  9. Grilla svampen och löken tills de får fin färg. Blanda svampen med dillen på ett fat.
  10. Servera med potatis, lök, sås och sallad. Strö över ringblomma och gräslök.