Krossad gurksallad i aromatisk dressing

Krossad gurksallad i aromatisk dressing ny
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Krossad gurksallad i aromatisk dressing

15 ingredienser

30 m

"Det här är en bra rätt om du har haft en tuff dag på jobbet. Att ta fram en kavel och krossa en gurka kan kännas otroligt befriande. Har du ett större sällskap på middag är du garanterat aggressionsfri efter tio portioner.
Den kryddade sojan blir fantastiskt god och passar till mycket: dipp, smaksättare eller till frukost? Gör gärna en stor sats! Den håller sig länge och är lätt beroendeframkallande så den kommer att bli ett uppskattat tillskott i din nya såsarsenal. Tänk på att använda mörk soja! En ljus soja ger inte samma djup i smaken." /Erik Videgård

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Följ Erik och ställ frågor om receptet direkt på Instagram

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 gurka (slanggurka)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk söt aromatisk soja
  • 1,5 msk chiliolja (utan sediment)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • blandade örter, hackade
  • ca 1 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad

Söt aromatisk soja

  • 100 ml kinesisk soja (mörk)
  • 200 ml vatten
  • 6 msk farinsocker
  • 1 bit cassiabark (kanelstång)
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 tsk sichuanpeppar
  • 1 bit färsk ingefära, oskalad krossad

Gör så här

  1. Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda.
  2. Slå sedan sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld så att gurkan blir puré, den ska bara spricka.
  3. Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
  4. Blanda gurkan med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
  5. Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja, vitlök och örter.
  6. Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen. Lägg upp på ett fat och pudra över sichuanpeppar.

Söt aromatisk soja

  1. Sjud ingredienserna i 20 minuter, sila och låt svalna.