Kroppkakor med ostkräm


Kroppkakor med ostkräm
14 ingredienser
45 m
Kroppkakor fyllda med svamp och serverade med en härlig ostkräm kan bli en ny favorit för hela familjen. Perfekt att servera på hösen när svampen är i säsong.
Se Jimmi Eriksson laga receptet

Ingredienser
Kroppkakor
- 200 g mjölig potatis
- 0,5 dl durumvetemjöl
- 0,5 dl vetemjöl special
- 1 äggula
Svampfyllning
- svamp (kantarell, svart trumpetsvamp och shiitak)
- smör
- schalottenlök
- salt
- peppar
Ostkräm
- 200 g hårdost (t.ex. Almnäs tegel eller Gruyere)
- 1 dl grädde
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- salt
Gör så här
Kroppkakor
- Skala och koka potatisen.
- Pressa potatisen genom sil och låt svalna.
- Blanda ner mjöl och sedan äggula i den pressade potatisen. Arbeta in mer durumvete tills du har en smidig deg, lägg degen i burk med lock och låt vila i 30 minuter.
Svampfyllning
- Hacka svampen och stek den i smör tillsammans med lite hackad schalottenlök. Smaka av med salt och peppar.
Ostkräm
- Värm upp ost och grädde i kastrull så osten börjar smälta. Osten får dock inte smälta helt och bli för varm. Häll upp blandningen i en kannmixer.
- Häll i ett ägg och mixa i matolja tills du får en krämig konsistens. Smaka av med salt.
Kroppkakor forts.
- Dela upp degen i mindre bullar (ca 22 g styck). Tryck ut degbitarna i en form eller pressa ut i handen. Fyll dem sedan med svampfyllning.
- Koka upp vatten i en större kastrull. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i kroppkakorna. När kroppkakorna flyter upp till ytan ska de ligga ytterligare ca 5 minuter i vattnet.
- Ta upp kroppkakorna och låt dem ånga av.
Servering
- Bryn kroppkakorna runt om i en stekpanna precis innan servering.
- Servera kroppkakorna med ostkrämen vid sidan om.