Kroppkakor med ostkräm

koket.se
Kroppkakor med ostkräm

Kroppkakor med ostkräm

Av: Jimmi Eriksson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

45 m

Kroppkakor fyllda med svamp och serverade med en härlig ostkräm kan bli en ny favorit för hela familjen. Perfekt att servera på hösen när svampen är i säsong.

Se Jimmi Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Kroppkakor

  • 200 g mjölig potatis
  • 0,5 dl durumvetemjöl
  • 0,5 dl vetemjöl special
  • 1 äggula

Svampfyllning

  • svamp (kantarell, svart trumpetsvamp och shiitak)
  • smör
  • schalottenlök
  • salt
  • peppar

Ostkräm

  • 200 g hårdost (t.ex. Almnäs tegel eller Gruyere)
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Gör så här

Kroppkakor

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Pressa potatisen genom sil och låt svalna.
  3. Blanda ner mjöl och sedan äggula i den pressade potatisen. Arbeta in mer durumvete tills du har en smidig deg, lägg degen i burk med lock och låt vila i 30 minuter.

Svampfyllning

  1. Hacka svampen och stek den i smör tillsammans med lite hackad schalottenlök. Smaka av med salt och peppar.

Ostkräm

  1. Värm upp ost och grädde i kastrull så osten börjar smälta. Osten får dock inte smälta helt och bli för varm. Häll upp blandningen i en kannmixer.
  2. Häll i ett ägg och mixa i matolja tills du får en krämig konsistens. Smaka av med salt.

Kroppkakor forts.

  1. Dela upp degen i mindre bullar (ca 22 g styck). Tryck ut degbitarna i en form eller pressa ut i handen. Fyll dem sedan med svampfyllning.
  2. Koka upp vatten i en större kastrull. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i kroppkakorna. När kroppkakorna flyter upp till ytan ska de ligga ytterligare ca 5 minuter i vattnet.
  3. Ta upp kroppkakorna och låt dem ånga av.

Servering

  1. Bryn kroppkakorna runt om i en stekpanna precis innan servering.
  2. Servera kroppkakorna med ostkrämen vid sidan om.