Kronans kaka med jordgubbar à la Haga

Kronans kaka med jordgubbar à la Haga
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kronans kaka med jordgubbar à la Haga

15 ingredienser

1 h 30 m

”Kronans kaka med recept från 1907 en lite bortglömd klassiker som här paras med Jordgubbar à la Haga med en twist jag lärde mig på Restaurang Coq Blanc 1987.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner kaka

Kronans kaka

  • 250 g potatis, kall, kokt, mosade eller pressade
  • 2 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 5 bittermandel
  • 100 g smör (eller margarin)
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg

Jordgubbar à la Haga

  • 1 apelsin, skal och saft
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk vodka
  • 2 msk apelsinlikör
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 l jordgubbar
  • 0,5 dl färska basilikablad, strimlade

Gör så här

Kronans kaka

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk, låt svalna.
  2. Skålla mandeln.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Mal mandel och bittermandel.
  5. Smält smöret/margarinet. Låt svalna något.
  6. Blanda mald mandel och bittermandel med det smälta smöret/margarinet och socker i en skål.
  7. Mosa potatisen och rör ner i skålen. Tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  8. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  9. Häll upp smeten och sprid ut den i formen.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  11. Servera kakan ljummen med jordgubbarna och vaniljglass eller vispgrädde.

Jordgubbar à la Haga

  1. Riv apelsinskalet med zestjärn eller riv på rivjärn.
  2. Krama ur apelsinen i en kastrull.
  3. Tillsätt socker, citronjuice, vodka, apelsinlikör och grönpeppar.
  4. Koka upp och sjud till sockret löst sig.
  5. Stäng av värmen och tillsätt vaniljextraktet samt jordgubbarna. Vänd runt och låt svalna.
  6. Blanda ner basilikabladen innan servering.