Kronans kaka

Kronans kaka - JS
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Kronans kaka

10 ingredienser

50 min

Lättbakad, saftig och naturligt glutenfri kaka bakad på kokt potatis och malda nötter och mandlar.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 200 g potatis, kokt och rumstempererad
  • 180 g ägg [ca 3 st]
  • 200 g strösocker [ca 2,25 dl]
  • 150 g sötmandel, skållad [ca 3 dl]
  • 150 g pistagenötter [ca 3 dl]
  • 80 g smör, smält
  • 50 g yuzujuice

Topping

  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 50 g vit sirap
  • 50 g pistagenötter, grovhackade [ca 1 dl]

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Finriv potatisen. Mixa mandel och pistagenötter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser.
  4. Häll smeten i en smord springform, ca 20 cm i diameter.
  5. Grädda kakan ca 35 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.

Topping

  1. Blanda florsocker och vit sirap.
  2. Bred ut glasyren och strössla på pistagenötterna.