Kromgädda

Kromgädda
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kromgädda

6 ingredienser

Om den kokas hel, med fjällen kvar, utvecklas smaken bäst. Ordet kromgädda har inget med metall att göra utan kommer från krum = böjd, vilket är just vad gäddan blir när den kokas hel med huvudet kvar i en trång kastrull.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1,5 kg hel gädda
  • vatten
  • salt

Till servering:

  • färsk pepparrot, riven
  • smör, skirat
  • potatis, kokt

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Rensa och skölj gäddan. Skrapa bort den långa och blodliknande njuren invid ryggraden. Klipp bort gälarna, men låt huvudet vara kvar. Lägg den i kylskåp över natten.
  2. Lägg gäddan i en kastrull med kallt, lättsaltat vatten. Koka upp och sjud i 8-12 minuter beroende på gäddans storlek. Lyft kastrullen av värmen och låt fisken dra under lock i 5 minuter.
  3. Servera fisken med kokt potatis, nyriven pepparrot och skirat smör.