Kroketter med sidfläsk och parmesan

POPULÄRT
Kroketter med sidfläsk och parmesan
Foto: Tv4

Kroketter med sidfläsk och parmesan

Av: Peter - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

45 m

Hemgjorda kroketter med sidfläsk och parmesan blir en festlig förrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner stycken
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 2 dl mild parmesanost, riven

Panering

  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd

Gör så här

  1. Hacka fläsket i små tärningar och stek knaprigt.
  2. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet i smöret och späd med mjölken lite i taget. Koka ihop under omrörning till en tjock stuvning, cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rör ner fläsket, hackad persilja och osten. Låt svalna i kylen en timme. När smeten kallnat rullar du bollarna till önskad storlek och lägger på en tallrik. Ställ tillbaka bollarna i kylen och låt dem bli riktigt kalla.

Panering

  1. Vänd bitarna först i maizena, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbrödet.
  2. Hetta upp oljan i en gryta till 180 grader. Mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprigt på 1 minut. Fritera bitarna i cirka 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.