Vildsvinskorv

Vildsvinskorv
Foto: Stefan Wettainen

Vildsvinskorv

Av: Kristofer Franzén

Från: Kristofer Franzéns korvrecept

8 ingredienser

Många jägare verkar inte riktigt veta vad de ska göra av allt kött och därför blir mycket slentrianmässigt till köttfärs. Gör korv som den här i stället! Om du gillar kryddningen kan du experimentera med att byta ut köttslaget. /Kristofer
Receptet finns med i boken Korv.

Receptet ger ca 20 korvar.
**
Svampmjöl** tillverkar man enkelt genom att köra torkad svamp i en elektrisk kaffekvarn eller mixer. Svampmjölet gör inte att korven smakarsvamp, men fördjupar smaken på ett svårbeskrivligt sätt. Det handlar nog om den femte smaken – umami. Tillsammans med rosmarinen ger det korven en smak av skog.

Läs mer om

Korv. Den godaste korven stoppar du själv

Ingredienser

Grundsmet, 2 kg

 • 1400 g magert vildsvinskött
 • 600 g späck

Kryddning

 • 36 g havssalt
 • 100 g standardmjölk 3 %
 • 20 g stolt fjällskivling, malen torkad (eller trattkantarell)
 • 6 g malen svartpeppar
 • 1,4 g färsk rosmarin, finhackad

Serveras tex med

 • mungbönssallad, smörstekta kantareller eller linsgryta med rotfrukter

Gör så här

 1. Se till att det putsade och i mindre bitar skurna köttet och späcket har rätt temperatur, det vill säga att späcket är fryst och köttet är fryst på ytan. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen också.
 2. Lägg 5 meter svinfjälster i blöt i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
 3. Fördela saltet på köttet och mal det och späcket på en mellangrov hålskiva.
 4. Blanda kött, späck, mjölk och kryddor för hand eller i degblandare på låg hastighet, tills smeten binder bra. Se till att temperaturen aldrig överstiger +4 grader.
 5. Montera korvhornet på korvsprutan eller kvarnen.
 6. Trä på fjälstret och mata fram smeten till korvhornets spets. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll därpå smeten, inte för hårt, i fjälstret. Avsluta med en knut i andra änden också.
 7. Snurra av 15 cm långa korvar genom att nypa till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in.
 8. Snurra korven som du har mellan händerna framåt.
 9. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig så lätt och du slipper använda snöre.
 10. Låt gärna korvarna vila i några timmar innan de tillagas.
 11. Klipp isär och grilla korvarna över träkolsglöd, stek dem i smör i en stekpanna eller låt dem sjuda med i en viltgryta de sista 20–30 minuterna.