Äppel- och kanelmüsli

Foto: Bianca Bandon-Cox
Äppel- och kanelmüsli
10 ingredienser
Kristina Anderssons recept på nyttigare müsli från boken Diabetes – du kan själv påverka.
Bovete innehåller fagopyrin som bland annat kan orsaka överkänslighet mot sol och nervskador. Det är därför viktigt att först skölja bovetet i hett vatten. Variera gärna smaksättningen med exempelvis torkade blåbär, vanilj, kardemumma eller kakaonibs.
Ingredienser
Müsli
- 3 dl helt bovete
- 2 dl hasselnötter
- 5-6 torkade äppelringar
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 1-2 msk vatten
- 0,5-1 msk honung
- 0,5-1 msk rapsolja
- 0,5-1 msk malen kanel
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bovetet ordentligt i hett vatten.
- Hacka hasselnötterna och de torkade äppelringarna. Blanda bovete, hasselnötter, äppelbitar och alla frön och kärnor i en bunke. Blanda vatten, honung, rapsolja och kanel. Slå blandningen över torrvarorna och rör om ordentligt.
- Bred ut müslin på en plåt och rosta tills müslin fått lite färg, 15–20 minuter.