Krispigt ankbröst med sötsyrlig apelsinsås
Krispigt ankbröst med sötsyrlig apelsinsås
23 ingredienser
30 m
"Anka älskar sötma! Den klassiska Anka à L’Orange presenteras här med kinesiska smaker i form av en sötsyrlig apelsinsås och en varm sallad med pomelo och valnötter. I Kina serveras väldigt sällan råa sallader utan de tillagas, här sockersteker vi gemsallad och blandar med den stora citrusfrukten pomelo." /Erik Videgård
Ingredienser
Anka
- 2 ankbröst (med skinn)
- 1 msk kryddmix (chiliflakes, mortlad sichuanpeppar eller nymalen svartpeppar och salt)
Sallad
- 2 gemsallad
- 2 msk farinsocker
- 2 msk hasselnötter, utan skal
- 1 msk rapsolja
- 1 msk smör
- 1 pomelo, i filéer (eller 2 apelsiner)
- olivolja
- havssalt
Sås
- 3 msk vitlök, finhackad
- 8 sticklökar (vita och gröna delen)
- 3 msk färsk ingefära, finhackad
- 2 msk soja (ljus)
- 2 msk rörsocker
- 6 msk kycklingbuljong
- 4 msk apelsinjuice
- 1 msk vitt vin
- ev 2 msk majsstärkelse
- ev 2 msk vatten
- 1 msk sesamolja
- 2 msk chardonnayvinäger
- 0,5 tsk salt
Gör så här
Anka
- Skåra skinnet på ankbrösten utan att kära i köttet.
- Lägga ankbrösten i en torr och kall panna. Sätt sedan på värmen och stek tills skinnet är krispigt, vänd brösten och stek hastigt. Krydda med kryddmixen och vänd brösten med skinnsidan nedåt igen.
- Sätt in pannan i ugn på 180 grader tills brösten har en innertemperatur på 55 grader.
- Ta ut pannan och lyft ur ankbrösten, låt vila 10 minuter innan du skär upp dem.
Sallad
- Dela gemsalladen i kvartar, strössla snittytorna med farinsocker.
- Rosta och grovhacka hasselnötterna.
- Hetta upp olja och smör. Stek salladen tills den fått färg.
- Blanda alltihop och smaksätt med lite god olivolja och havssalt.
Sås
- Snabbstek vitlök, vita delen av sticklöken och ingefära tills det doftar.
- Tillsätt soja, socker, buljong, apelsinjuice och vin. Koka upp och red av med majsstärkelse utrört i vatten om det behövs.
- Smaksätt med vinäger och salt.
- Lägg ner gröna sticklöken.