Krispigt ankbröst med sötsyrlig apelsinsås

POPULÄRT
Krispigt ankbröst med sötsyrlig apelsinsås
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Krispigt ankbröst med sötsyrlig apelsinsås

23 ingredienser

30 m

"Anka älskar sötma! Den klassiska Anka à L’Orange presenteras här med kinesiska smaker i form av en sötsyrlig apelsinsås och en varm sallad med pomelo och valnötter. I Kina serveras väldigt sällan råa sallader utan de tillagas, här sockersteker vi gemsallad och blandar med den stora citrusfrukten pomelo." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Anka

  • 2 ankbröst (med skinn)
  • 1 msk kryddmix (chiliflakes, mortlad sichuanpeppar eller nymalen svartpeppar och salt)

Sallad

  • 2 gemsallad
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk hasselnötter, utan skal
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 pomelo, i filéer (eller 2 apelsiner)
  • olivolja
  • havssalt

Sås

  • 3 msk vitlök, finhackad
  • 8 sticklökar (vita och gröna delen)
  • 3 msk färsk ingefära, finhackad
  • 2 msk soja (ljus)
  • 2 msk rörsocker
  • 6 msk kycklingbuljong
  • 4 msk apelsinjuice
  • 1 msk vitt vin
  • ev 2 msk majsstärkelse
  • ev 2 msk vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk chardonnayvinäger
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Anka

  1. Skåra skinnet på ankbrösten utan att kära i köttet.
  2. Lägga ankbrösten i en torr och kall panna. Sätt sedan på värmen och stek tills skinnet är krispigt, vänd brösten och stek hastigt. Krydda med kryddmixen och vänd brösten med skinnsidan nedåt igen.
  3. Sätt in pannan i ugn på 180 grader tills brösten har en innertemperatur på 55 grader.
  4. Ta ut pannan och lyft ur ankbrösten, låt vila 10 minuter innan du skär upp dem.

Sallad

  1. Dela gemsalladen i kvartar, strössla snittytorna med farinsocker.
  2. Rosta och grovhacka hasselnötterna.
  3. Hetta upp olja och smör. Stek salladen tills den fått färg.
  4. Blanda alltihop och smaksätt med lite god olivolja och havssalt.

Sås

  1. Snabbstek vitlök, vita delen av sticklöken och ingefära tills det doftar.
  2. Tillsätt soja, socker, buljong, apelsinjuice och vin. Koka upp och red av med majsstärkelse utrört i vatten om det behövs.
  3. Smaksätt med vinäger och salt.
  4. Lägg ner gröna sticklöken.